Vopsirea copacilor cu var aduce o nota de prospetime intregii livezi, insa nu doar estetica este cea care primeaza, ci consecintele benefice ale acestui procedeu. Vopsirea copacilor cu var se face in functie de parametrii climatici specifici fiecarui anotimp si din acest motiv perioadele indicate sunt fie primavara devreme, fie la sfarsitul toamnei, intr-o zi cu soare. Asadar, daca anul acesta ai pierdut startul si nu ti-ai primenit pomii, mai ai o sansa in sesiunea de toamna.
Toaletarea anuala a pomilor este esentiala pentru recolta pe care urmaresti sa o ai in decursul anului. Daca te gandeai ca va trebui sa iti pazesti pomii fructiferi de copiii din cartier care abia asteapta sa vina la „furat”, ei bine, mai intai stai la panda dupa alti inamici, nu neaparat bipezi. Lichenii de copac abia asteapta sa se instaleze pe scoarta copacului, si se pare ca acizii continuti de acestia au o actiune de franare in dezvoltarea pe inaltime a pomilor si totodata intarzie formarea semintelor. De aceea, vopsirea copacilor cu var este extrem de indicata pentru indepartarea muschilor si lichenilor de pe coaja copacilor.
Iepurasul este un alt iubitor de copaci. O iubire mai aparte, tinand cont ca se manifesta pin rontairea scoartei copacilor si deci, oricat de dragalas ar fi, trebuie oprit. Vopsirea copacilor cu var este eficienta si impotriva atacurilor iepurilor din timpul iarnii, mai ales daca adaugi un repelent in laptele de var.
Daca aveai impresia ca numai oamenii pot face insolatie, te inselai amarnic. Si copacii pot suferi aceeasi afectiune in zilele toride de vara, insa, cum ti-ar trebui cantitati colosale de lotiune de soare (care cel mai probabil nici nu ar fi eficienta), mai bine recurgi tot la vopsirea copacilor cu var.
Daca vara pot face insolatie, iarna pot suferi de arsuri prin oparire. Soarele puternic care isi face aparitia in anotimpul rece poate incalzi scoarta copacului, iar dupa ce se ascunde printre nori temperatura scoartei scade brusc si determina distrugerea testului viu. Varuirea copacilor previne aceste „arsuri de iarna” in zilele in care soarele are chef sa fie rebel.
Vopsirea copacilor cu var se face cu un lapte de var mai gros, la care se adauga aracet si clei topit de tamplarie in cantitate mica (100g la 10 litri de var). Pentru a avea o aderenta mai buna la pom poti adauga si putin pamant galben in compozitia finala.