Se pare ca omul a reusit sa faca ceea ce un avion nu va putea niciodata: sa zboare si in acelasi timp sa atinga pamantul. Cu o sfoara, niste bete si-o hartie nu se face nici fictiune, nici nu se pun bazele unui vis, dar cu siguranta se construieste un zmeu.

Pasul 1
Sentimentul pe care ideea de zbor ti-o ofera este inegalabil. Pentru a putea inalta un zmeu si a zbura impreuna cu el vei avea nevoie de doua bete de lemn subtiri: unul de 60 de cm si celalalt de 50 de cm. Poti folosi si betisoare de trestie, daca ai la indemana. Strange si celelelte materiale pe o masa de lucru, pentru a scurta timpul de constructie si a te bucura mai repede de joc. Asadar, vei mai avea nevoie de o coala de hartie groasa (un patrat cu latura de cel putin 65 de cm), adeziv pentru hartie, foarfece, cutter, ruleta, sfoara usoara (poti folosi si lita), creion de tamplarie sau marker.

Pasul 2
Masoara batul mai scurt (cel de 50 cm) si fa un semn cu marker-ul la mijlocul acestuia. Dupa aceea masoara 15 cm din batul mai lung si marcheaza punctul respectiv.

Pasul 3
Cresteaza cu cutter-ul capetele ambelor bete. Crestatura trebuie sa fie suficient de adanca, astfel incat sa se potriveasca sforii pe care o vei folosi.

Pasul 4
Asaza in forma de cruce cele doua bete de lemn. Tinand cont de insemnarile pe care le-ai facut anterior, cele doua betiosare ar trebui sa se intalneasca in dreptul marcajelor facute. Fixeaza-le in forma de cruce, trecand sfoara de mai multe ori prin dreptul punctului de intersectie.

Pasul 5
Infasoara cu sfoara de mai multe ori unul din cele patru varfuri ale zmeului. Dupa care, uneste cele 4 varfuri ale betelor. La final, vei avea o forma de diamant care va servi drept cadru pentru zmeul construit. Secretul este sa mentii sfoara foarte bine intinsa.

Pasul 6
Asaza forma de zmeu pe coala de hartie si traseaza-i conturul. Adauga 2,5 cm modelului si decupeaza hartia. Repozitioneaza zmeul pe conturul original si impatureste excesul de hartie peste cadrul de lemn. Foloseste adezivul pentru a lipi marginile hartiei de sfoara si lasa cateva minute pana cand hartia se usuca integral. Dupa cate se observa, cu ceva indemanare si putina rabdare se construieste un zmeu in toata regula. Mai e inca putin pana la final.

Pasul 7
Consolideaza capetele de sus si de jos ale zmeului cu scotch suplimentar si fa cate un orificiu in partile intarite cu scotch. Taie o sfoara de 65 cm (cat lungimea primului bat) si trece un capat prin orifiul de sus si celalalt capat prin orificiul de jos. Securizeaza ambele capete printr-un nod. Aceasta sfoara verticala este de fapt capastrul zmeului.

Pasul 8
Leaga capatul sforii pentru inaltarea zmeului de capastru, la aproximativ 1/3 de varf. Ataseaza o sfoara suplimentara in partea de jos a zmeului ca sa poti aplica panglici pentru coada zmeului.

Pasul 9
Pentru a inalta zmeul mai usor, infasoara ata pe un bat, in forma de opt, de sus in jos. Mergi afara si inalta zmeul. Alearga, bucura-te intens ca un copil, joaca-te cu vantul si apoi invata-i si pe cei din jur cum se construieste un zmeu.