Usile sunt un element indispensabil in orice locuinta, indiferent ca stai intr-o garsoniera sau intr-o casa cu etaj. Iti ofera intimitatea de care orice camin are nevoie, pastreaza caldura si nu divulga nimic din ce se intampla in spatele lor. Insa uneori e bine sa nu inchizi toate usile in drumul tau si de aceea ai nevoie de un opritor de usa.

Pasul 1
Materialele de care vei avea nevoie se gasesc cu putin noroc in orice casa, fara sa fie necesar un drum suplimentar la magazin. Asadar, pentru a realiza acest opritor de usa, vei folosi un sablon din carton, in forma de piatra, o bucata de fetru, ac si ata, foarfeca, creta de croitorie, masina de cusut (optional), vatelina amestecata cu pietricele, boabe de fasole, orez sau orice alt material mai greu.

Pasul 2
Deseneaza pe o bucata de carton o forma neregulata care sa semene cu un pietroi. Ar fi bine sa fie mai lunguiata, sa aduca cu o picatura de ploaie.

Pasul 3
Decupeaza din fetru 3 bucati conform sablonului (24 x 33 cm) si un dreptunghi  in forma de maner de 8 x 20 cm.

Pasul 4
Deseneaza cu creta de croitorie doi ochi si o gurita pe una din bucatile de fetru decupate. Coase cu ata neagra mai grosuta peste desenul din creta astfel incat sa creezi o fata prietenoasa pentru viitorul tau opritor de usa.

opritor de usa 1

Pasul 5
Dupa ce te-ai asigurat de bunadispozitie a opritorului este timpul sa te apuci de cusut. Marcheaza centrul bucatilor de fetru. Ia-o pe cea desenata si impreuneaz-o cu o alta bucata de fetru in forma de piatra astfel incat partile lor drepte sa fie lipite. Coase cele doua bucati intr-o parte, de la centrul unui capat pana la centru celuilalt capat. Ai grija sa cosi pe dos, astfel incat cusaturile sa nu fie la vedere.

Pasul 6
In continuare, ataseaza si cea de-a treia bucata de fetru si coase-o de prima bucata (cea cu fata zambitoare) in partea ramasa libera.

opritor de usa 2

Pasul 7
Deoarece vei avea un opritor de usa umplut si cu pietricele, va fi necesar sa aiba si un maner cu ajutorul caruia sa-l deplasezi dintr-o parte in alta. A sosit timpul sa te ocupi si de dreptunghiul din fetru pe care l-ai decupat mai devreme. Impatureste-l pe deasupra lui, pe lungime, unind extremitatile si astfel formeaza o bucla.  Plaseaza bucla sub cea de-a treia bucata de fetru, spre marginea de jos a “pietrei” (bucla se află sub bucata de fetru deoarece, atunci cand o vei intoarce pe fata, manerul sa fie la exterior).

Pasul 8
Efectueaza si ultima cusatura pentru a uni cele doua laturi, realizand o forma din trei bucati. Lasa o deschizatura de aproximativ 7 cm in centrul cusaturii. Pe aici vei introduce umplutura.

opritor de usa 4

Pasul 9
Intoarce pe fata “piatra” care va tine loc de opritor de usa, prin deschizatura creata la pasul anterior. Umple-o cu pietricele sau cu alte lucruri pe care le ai in casa, dar care au o greutate apreciabila, pana cand devine suficient de grea. Ai grija sa nu o umpli de tot deoarece spre final va trebui sa introduci si vitalina.

opritor de usa 5

Pasul 10
Nu ti-a mai ramas decat sa cosi cu atentie deschizatura si sa o asezi in dreptul usii pe care nu vrei sa o inchizi.