Partea 1

Anul nou este ocazia perfecta pentru a stabili rezolutii cu privire la ceea ce vrei sa faci. Analizezi, dezbati, meditezi si decizi ce a functionat si ce ti-a pus bete in roate anul precedent si incerci sa schimbi ceva. Oricine si orice poate fi perefectibil insa intentia nu reprezinta nimic fara actiune. Daca anul acesta ti-ai propus sa optezi pentru mocheta ca element de finisare a podelei, inseamna ca articolul nostru de azi ti se potriveste manusa. Si pentru ca trebuie sa fii in cunostinta de cauza inainte de a te apuca de treaba, astazi ne-am propus sa iti prezentam totul despre mochete, de la particularitatile mochetei si pana la modalitati de instalare si intretinere a ei.

In momentul in care te hotarasti sa acoperi pardoseala cu mocheta, trebuie mai intai sa acorzi atentie parchetului sau linoleumului de dedesubt. Daca exista crapaturi sau denivelari acestea trebuie mai intai reparate deoarece mocheta este obligatoriu sa fie foarte bine intinsa si sa acopere integral suprafata podelei. In caz contrar, moheta va face valuri si nu va avea un aspect placut si nici nu va fi functionala.

Exista foarte multe tipuri de mochete, care variaza de la textura pana la culori si modele. In momentul in care vrei sa alegi mocheta trebuie sa tii cont de cateva reguli simple. Daca peretii incaperii sunt vopsiti in culori intense sau ai anumite modele ori tapet, atunci cel mai bine optezi pentru o mocheta simpla, intr-o culoare uni. In cazul in care ai o zugraveala simpla, poti alege orice tip de mocheta, deoarece contrastul dintre ele nu va crea impresia de camera incarcata. Este important sa stii cat mai multe, daca nu totul despre mochete deoarece, daca ai o camera mica si alegi o mocheta incarcata, cu multe culori sau modele, atunci acest lucru va micsora si mai mult camera si va crea senzatia de sufocare. In acest caz, cel mai bine optezi pentru un mobilier modern, minimalist si o mocheta simpla, intr-o singura culoare. Mochetele incarcate se potrivesc mai bine incaperilor mari cu mobilier traditional, unde senzatia de spatiu nu lipseste.

Mochetele creeaza senzatia de confort si caldura, dar numai daca sunt intretinute corespunzator. Praful este cel mai mare inamic al mochetei care se infiltreaza in tesatura si duce in timp la deteriorarea ei. Intretinerea mochetei este simpla daca te ocupi temeinic si constiincios de ea. Tot ce trebuie sa faci este sa o aspiri zilnic, ideal ar fi daca ai utiliza un aspirator cu apa sau sa o perii cu solutii speciale ori cu apa rece si otet, macar o data pe saptamana. In zonele cu trafic intens trebuie sa acorzi o atentie sporita si sa schimbi directia de aspirare astfel inat sa reduci tocirea fibrelor.

Instalarea mochetei iti poate da batai de cap deoarece este vorba de o suprafata mare pe care trebuie sa o acoperi perfect. Inainte de a te apuca de treaba, elibereaza tot mobilierul din camera. Nu te baza pe faptul ca il poti muta de colo colo cat strecori mocheta pe dedesubt, deoarece nu vei reusi sa o intinzi cum trebuie. Incepe de la un capat si asigura-te ca este intinsa pana la perete. Daca simti ca acest lucru este peste puterile tale, poti oricand sa apelezi la profesionisti.

Pentru a spune totul despre mochete trebuie sa acordam atentie si diferitelor texturi si modele, subiect pe care il vom aborda intr-un articol viitor.