Partea a 2-a

Daca vrei sa stii totul despre mochete, ca sa fii sigur ca iei o decizie in cunostinta de cauza, atunci trebuie sa cunosti diferitele tipuri de mochete, in ceea ce priveste tesatura, modelele si incaperile in care s-ar potrivi cel mai bine.

In special in anotimpul rece, mocheta reprezinta o solutie ideala pentru a acoperi pardoseala, pe langa faptul ca aduce o contributie majora la ambientul general al incaperii, are si marele avantaj ca izoleaza termic. Si pentru ca orice decizie pe care o iei cu privire la reamenajarea locuintei tale este una personala, trebuie sa aprofundezi un pic subiectul astfel incat sa faci cea mai buna alegere.

Textura din care sunt realizate mochetele le imparte in patru categorii mari, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

totul despre mochete

Mocheta cu fire taiate (tip texture) are ca reprezentante de seama modele Saxony si Frieze. Modelul Saxony are un finisaj luxos de catifea si prezinta o densitate mare a firelor rasucite ceea ce creeaza un efect estetic de impact; insa, din cauza faptului ca pastreaza urmele de pasi, nu este indicata pentru incaperile cu trafic intens. Fiecare fir prezinta o rasucire uniforma si de aceea este alegerea ideala pentru un dormitor matrimonial sau pentru sufragerie. Modelul Frieze are firele in smoc si este disponibila cu variatiuni in ceea ce priveste inaltimea firelor, de aceea este potrivita pentru incaperile cu trafic intens deoarece nu  retine urmele lasate de aspirator sau cele de pasi. Aspectul noduros ii creste durabilitatea si o face potrivita pentru camerele copiilor. Mochetele cu fire taiate au firele mai mult sau mai putin rasucite, sunt placute la atingere si din acest motiv se bucura de o mare popularitate, mai ales ca vin intr-o gama foarte variata de culori.

totul despre mochete 1

Mochetele cu fir in bucla sunt de cele mai multe ori realizate cu fibre de olefina, dar si cu nailon sau cu amestecuri din mai multe fibre de covor. Buclele pot fi realizate la acelasi nivel sau in niveluri multiple si raman netaiate, se poate observa fiecare bucla individual. Din acest motiv au o durata de viata ridicata si reprezinta o solutie inspirata pentru familii active care urmaresc un ambient discret in locuintele lor. Acest tip de mocheta ascunde foarte bine semnele de uzura in camerele cu trafic intens, insa are multe cusaturi care sunt cele mai vizibile atunci cand mocheta este montata pe scari. Iata ca nu trebuie sa fii un expert ca sa stii totul despre mochete, e suficient sa ai acces la informatii relevante si structurate care te vor ajuta sa cunosti detaliile ce fac diferenta intre o decizie de moment si una corecta.

totul despre mochete 3

Mochetele cu fir rasucit au un aspect elegant si sunt cele mai raspandite modele, deoarece sunt mai usoare decat celelalte si au o rezistenta buna la uzura. Sunt potrivite pentru orice incapere cu trafic mediu.

totul despre mochete 2

Mochetele tip pattern au o textura compusa dintr-o combinatie intre firele in bucla si firele taiate. Este aproape imposibil sa gasesti doua mochete la fel, deoarece modul in care sunt combinate firele taite cu cele in bucla determina o variatie mare de modele. Acest tip de mocheta se incadreaza intre primele preferinte ale cumparatorilor fiindca se pot realiza foarte multe modele, inclusiv forme geometrice sau elemente botanice. Aspectul lor distinct si varietatea de culori reusesc sa ascunda cu brio urmele de trafic sau petele.

Cand stii totul despre mochete poti lua mai usor o decizie in ceea ce priveste finisajul pardoselii tale. Este foarte important sa alegi modelul potrivit pentru camera potrivita ca sa nu implici timp, bani si efort intr-o investitie pe termen scurt.