Acasa ne intampina mereu peretii care ne cunosc atat de bine. Ne stiu supararile, bucuriile, visele si intamplarile; au auzit povesti cu si despre noi, ne-au adapostit gandurile si reusitele deopotriva. Daca ne-am hotari sa le vorbim, poate ca n-am gasi cuvintele potrivite pentru a ne exprima recunostinta pentru felul in care ne invata sa ramanem neclintiti in fata problemelor pe care, de multe ori, le vedem si acolo unde nu sunt. Cum ei fac parte din viata noastra fara sa fi avut de ales, le putem insufleti prezenta cu ajutorul unui ghiveci de perete plin de viata.

Pasul 1
Dupa cum probabil ai observat in imagine, subiectul proiectului nostru este un ghiveci de perete neconventional, care va gazdui o multitudine de flori ce vor inviora locuinta, aducand o stare de liniste si armonie. Ar fi indicat ca in acest proiect sa-i implici pe toti membrii familiei, pentru a participa impreuna la o activitate de grup relaxanta, productiva si utila in acelasi timp. Puteti face o mini excursie pentru a aduna toate cele necesare unui ghiveci de perete complet si functional: un palet de lemn, doua lanturi de aproximativ 40 de cm, capsator, material impermeabil, panza de dimensiunile paletului, doua carlige solide, pamant fertil, plante care nu au nevoie de multa umezeala.

Pasul 2
Imbraca una din fetele paletului cu panza achizitionata in prealabil. Prinde marginile panzei cu ajutorul capsatorului. Ai grija ca panza sa fie intinsa bine, ea va avea rolul de a retine o parte din umezeala.

Pasul 3
Acopera panza cu materialul impermeabil. Daca materialul este prea gros pentru forta capsatorului, prinde marginile sale cu mai multe cuie de dimensiuni mici. Cuiele vor fi batute la distante mici intre ele, iar marginea materialului poate fi transformata in tiv, pentru a spori rezistenta. Materialul se va prinde pe exterior, de jur imprejurul paletului. Materialul trebuie sa fie foarte bine prins de palet, el va forma baza ghiveciului. Paletul va fi asezat vertical pe perete, asa ca va trebui stabilesti inca de pe acum care va fi baza de jos, pentru ca ea va suporta presiunea cea mai mare. Poti intari baza cu o scandura care va uni cele doua margini.

Pasul 4
Alege o pozitie corespunzatoare pentru un ghiveci de perete, un loc cu tranzit mai putin si lumina din belsug. Masoara latimea paletului si gaureste peretele in functie de rezultatul obtinut. Carligele de care va fi atarnat ghiveciul vor fi asezate in capetele laturii care corespunde latimii paletului. Fixeaza carligele in palet cu ajutorul bormasinii. Asaza capetele lanturilor in carlige si fa o proba la perete ca sa stabilesti cu exactitate locul in care vei fixa lanturile in perete. Capetele lanturilor vor fi prinse in suruburi mai groase, data fiind greutatea pe care o va avea paletul umplut cu pamant de flori. Sfatul nostru este sa asezi ghiveciul la o distanta relativ mica de sol, astfel vei putea umbla mai usor la plante si le vei ingriji cu usurinta. Avand in vedere ca vei prinde in lanturi ghiveciul, vei putea stabili si pe parcurs inaltimea la care vrei sa-l asezi, care poate varia in functie de preferintele tale. Tot ce trebuie sa faci este sa introduci carligele pe zalele aflate mai sus sau mai jos.

Pasul 5
Umple paletul cu pamant fertil. Fiecare scandura orizontala a paletului va delimita cate un „etaj”, formand un fel de jardiniera. Nu umple pana la refuz paletul cu pamant, ia in considerare ca va trebui sa-l asezi vertical pe perete, suspendat

Pasul 6
Ideal ar fi sa alegi flori care nu au nevoie de multa umezeala, ca sa le poti uda cu binisorul si sa nu existe nici o problema din acest punct de vedere. Dupa ce ai asezat la locul lui paletul deja devenit ghiveci de perete, poti incepe operatiunea de plantare. Cand vei uda florile, incepe cu „etajul” cel mai de sus, pentru ca apa sa se poata scurge incet spre baza ghiveciului. Daca vei ude des si cu chibzuiala, cu siguranta ca nu vei intampina probleme cu umezeala, iar peretele nu va fi afectat. Ca sa te asiguri ca vei uda florile cu masura, poti sa torni apa direct la radacina fiecarei plante.

ghiveci de perete suspendat