Pentru unii dintre noi este un subiect nou, pentru altii nu, cert este ca o canapea din paleti poate arata mult mai bine decat suna si se poate construi fara sa ai experienta in tamplarie. Stiu ca n-ai cum sa-ti amintesti cand ai cumparat ultima data un container de prosoape de bucatarie. De aceea, ai putea sa cumperi direct paletii, oferte sunt chiar si pe internet. De ce ai vrea o canapea din paleti? Fiindca ai deja structura canapelei, tot ce trebuie sa faci este sa operezi mici retusuri. In plus, daca esti genul care se plictiseste repede, intotdeauna poti sa adaugi piese noi canapelei sau s-o remodelezi.
Pasul 1
In functie de spatiul pe care il ai la dispozitie, sau pe care vrei sa-l ocupe canapeaua, achizitioneaza cati paleti ai nevoie. Ai putea chiar sa iei unul doi in plus, poate vei avea nevoie sa sectionezi unul din ei pentru a obtine alte piese de mobilier, ca de exemplu dulapioare sau scaune. Este in regula si daca nu ai prieteni cu permis auto categoria C, paletii nu au au greutate mare si incap intr-o masina de dimensiuni medii.
Pasul 2
Aranjeaza paletii dupa forma spatiului disponibil (in forma de “L”, “U” etc.). Este mai simplu sa pozitionezi baza canapelei (paletii) langa un perete, care se va dovedi util intrand in rolul spatarului. De obicei, inaltimea bazei canapelei ar fi de aproximativ 40-50 de cm, echivalentul a doi paleti asezati unul peste altul, pe orizontala. Tu decizi ce inseamna o canapea din paleti reusita, asa ca poti opta pentru o structura cu paleti suprapusi sau asezati paralel, pe orizontala.
Pasul 3
Pentru o stabilitate mai buna, fixeaza perechile de cate doi paleti in cuie sau holzsuruburi. Varianta cu holzsuruburi este favorabila celor care au de gand sa faca des modificari. De asemenea, poti prinde paletii intre ei cu bride.
Pasul 4
Dupa ce te-ai hotarat in privinta structurii, e timpul sa dai o forma canapelei tale. Peste paleti poti asterne bucati de burete, saltele, huse sau chiar perne. Dupa ce ai verificat cum se vor incadra, ideparteaza-le si regandeste aspectul canapelei ca un ansamblu.
Pasul 5
Acum poti trece la colorarea paletilor. Alege nuante in ton cu saltelele sau husele care se vor aseza deasupra. Spatiile goale din interiorul paletilor sunt perfecte pentru a depozita diferite obiecte, cutii, lucruri pe care ti le-ai dori la indemana. Totusi, daca vrei sa acopei in intregime structura, poti imbraca paletii in panza. Din loc in loc panza poate fi detasabila, pentru a beneficia totusi de spatiul din interiorul paletilor. De altfel, structura poate fi acoperita cu placute subtiri din lemn, taiate la dimensiuni, care pot fi pictate sau desenate dupa felul in care iti dicteaza inspiratia. Suntem siguri ca tu esti cel mai in masura sa te ocupi de personalizarea propriei canapele, de aceea iti oferim numai mici sugestii sau posibilitati. Din paleti se pot construi felurite piese de mobilier, de la paturi la masute pentru cafea, banci, dulapuri, leagane sau rafturi. Poti obtine o atmosfera placuta si daca asezi lumini (becuri sau neoane, colorate sau nu) dedesubtul canapelei.