Probabil ca a fost cel putin confortabil sa stii ca are cine sa te sustina mereu, sa ai siguranta ca poti conta pe un sprijin la orice ora din zi sau noapte. Culmea, el n-a avut de ales decat sa-ti fie alaturi si totusi a facut-o intotdeauna la fel de bine. Pentru el n-au existat “nu pot, n-am timp acum sau o rezolvam alta data”. E drept, atata loialitate l-a cam uzat si pe el, dar daca ai rabdare sa vezi cat de simplu se face tapitarea unui scaun, salvezi un prieten adevarat.
Materiale necesare pentru retapitarea scaunului:
– un scaun vechi tapitat
– capsator si capse
– o bucata de material
– vopsea spray
– grund
– smirghel
– foarfece
Pasul 1
Scaunele tapitate isi pierd farmecul in timp, fie pentru ca materialul folosit se demodeaza, fie ca odata cu trecerea timpului el se juleste, rupe sau capata un aspect neplacut. Asa ca, decat sa faci o noua investitie in achizitionarea unuia nou, mai bine inveti cum se face tapitarea unui scaun si il reconditionezi pe cel pe care il ai. Pentru acest lucru, in primul rand trebuie sa indepartezi partea tapitata (perna scaunului).
Pasul 2
Prelucreaza lemnul nivelandu-l cu smirghelul. Aplica un strat de grund, dupa care vopseste-l cu ajutorul unui spray. Alege o culoare care sa se potriveasca atat cu materialul pe care vrei sa-l folosesti pentru tapitat dar si cu biroul sau camera in care doresti sa-l asezi. Dupa ce ai aplicat vopseaua, lasa-l sa se usuce 24 de ore.
Pasul 3
Pune perna scaunului (partea pe care ai indepartat-o si vrei sa o tapitezi) deasupra tesaturii pe care doresti sa o utilizezi si tai-o la dimensiunea acestuia. Lasa totusi cativa centimetri in plus in fiecare parte. Daca alegi o tesatura cu model, asigura-te ca acesta este pozitionat corect pana te apuci de taiat. Ai la indemana doua variante: ori indepartezi mai intai vechea tapiterie, ori o lasi acolo unde se gaseste si o acoperi cu noul material.
Pasul 4
Ridica marginea materialului ca si cum ai inveli perna si prinde-o cu capsatorul. Capseaza pe o parte a pernei, la cativa centimetri distanta, dupa care ocupa-te de partea opusa. Intinde bine materialul si capseaza si partea aceasta. Vei repeta procedura si cu celelalte doua laturi.
Pasul 5
Cand ajungi la colturi, trage bine de material astfel incat colturile sa fie netede. Tine materialul cu o mana iar cu cealalta capseaza cu grija tesatura. Taie cu o foarfeca surplusul de material.
Pasul 6
Pune perna din nou pe scaun si te poti relaxa pe o piesa de mobilier ca si noua. Poate ca nu te asteptai sa te pricepi si la tapitarea unui scaun, dar el iti va multumi cu siguranta pentru noua lui haina, asteptandu-te intotdeauna disponibil.