Pasul 1
Pentru a face o minge zornaitoare, vei avea nevoie de cateva resturi de materiale (foloseste bucati de material din bumbac, cat mai colorate, eventual cu imprimeuri diferite sau cu desene), ata de cusut (daca materialele sunt foarte colorate, foloseste o culoare neutra, cum ar fi alb sau negru), umplutura pentru jucarie (melana sau vatelina), o zornaitoare pentru a produce cat mai mult zgomot, atat de indragit de bebelusi.

Pasul 2
Deseneaza pe o foaie de hartie 12 pentagoane de aceeasi marime, dupa care decupeaza-le.

Pasul 3
Ia unul dintre pentagoane si aplica pe una dintre fete doar un strop de lipici lavabil. Asaza-l pe spatele uneia dintre bucatile de material pe care urmeaza sa le folosesti. Taie materialul avand grija sa lasi un surplus de 2 cm in dreptul fiecarei laturi, pe care ulterior il vei folosi pentru a face un tiv. La final trebuie sa ai un pentagon din material cu 2 cm mai mare decat pentagonul de hartie lipit deasupra.

minge zornaitoare 3

Pasul 4
Incepe de la una dintre marginile tiparului si indoaie surplusul de material in interior, dupa care apasa cu degetul pe margine ca sa ramana la pozitie. Mergi mai departe si impatureste urmatoarea latura. Cele doua laturi se vor intalni in unghi, punct in care bucatile de material vor fi suprapuse. Ia un ac cu ata si prinde cele doua bucati de material, dar ai grija sa nu prinzi si hartia. Trece cu acul de doua ori prin aceeasi impunsatura pentru a realiza o insailare. Impatureste urmatoarea latura si impunge acul cu ata la urmatoarea junctiune, fara a prinde si hartia pe dedesubt. De fiecare data, trece de doua ori acul prin aceeasi impunsatura, pentru ca tivul sa fie rezistent. Intre doua unghiuri se formeaza o cusatura mai lunga, si acest fir este cel care tine materialul fix pe bucata de hartie. Repeta procedeul pana cand acoperi integral pentagonul de hartie. La ultima latura pe care trebuie sa o impaturesti, indoaie ultima latura sub prima, deoarece daca procedezi invers (prima latura sub ultima) vei avea mult mai mult material prin care va trebui sa treci acul cu ata. Ca sa verifici daca ai procedat corect, urmareste ca toate unghiurile sa aiba laturile impaturite in aceeasi directie. La sfarsit, vei observa ca  pentagonul arata destul de inestetic pe spate, insa pe tine te intereseaza ca partea din fata sa arate perfect.

minge zornaitoare1

Pasul 5
Dupa ce ai imbracat toate cele 12 pentagoane de hartie in materiale colorate si cu imprimeuri diverse, realizeaza doua flori din pentagoane, atasand 5 “petale” pentagon la un centru pentagon. Alege doua bucati pe care sa le folosesti in centru, dupa care coase cate un pentagon pe fiecare latura. Coase pentagoanele intre ele, astfel incat la final sa iti rezulte o floare. Ai grija sa cosi florile pe spate, astfel incat sa nu se vada cusaturile inestetice.

minge zornaitoare 2

Pasul 6
Lasa in continuare bucatile de hartie in interiorul pentagoanelor si pune florile una peste cealalta. Fiind de aceleasi dimensiuni, ar trebui sa se potriveasca ca intr-un puzzle. Florile vor fi in continuare pe dos.

Pasul 7
In acest punct pentagoanele si florile incep sa arate a ceea ce ne-am propus, si anume o minge zornaitoare pentru cel mic. Continua sa cosi marginile pentagoanelor, in punctele in care se intalnesc, lasand doua lungimi libere pentru a putea introduce umplutura.

Pasul 8
A sosit momentul sa scoti hartia. Pur si simplu indeparteaza putin cusatura de la fiecare pentagon, cat sa poti introduce degetul si sa tragi de hartie. Daca ti se pare mai usor, poti introduce o inglita cu care sa apuci hartia dupa care sa o tragi.

Pasul 9
Intoarce mingea pe fata prin deschizatura pe care ai lasat-o libera si umple pana la jumatate micuta minge zornaitoare cu melana sau vatelina. Introdu zornaitoarea in mijlocul mingii si termina de umplut pana devine ferma. Coase deschizatura si antreneaza-ti micutul sau micuta sa faca primii pasi alaturi de o minge zornaitoare facuta de una dintre cele mai importante persoane din viata sa.