Cel mai bun aer e cel conditionat de o deschidere de geam. E proaspat, nu e obosit sau ametit dupa o calatorie prin vreun tub, vine la tine cu cele mai bune intentii. Uneori aerul mai vine si insotit, nimanui nu-i place singuratatea. Pentru a-i sugera elegant ca locul insectelor este afara, monteaza o plasa de tantari.
Te vor ajuta sa construiesti plasa de tantari: ciocan, adeziv pentru lemn, cuie, fierastrau sau bomfaier, piuneze, ruleta, sipci din lemn, material de tip plasa.
1. Masoara adancimea santului de inchidere
Santul de inchidere este spatiul in care se fixeaza rama geamului in momentul inchiderii. Apoi achizitioneaza sipci din lemn cu o grosime corespunzatoare adancimii santului de inchidere.
2. Masoara suprafata geamului
Dupa ce ai aflat ce grosime maxima trebuie sa aiba sipcile, masoara suprafata unde va sta plasa pentru a stabili lungimea si latimea cadrului si a vedea in felul asta cate sipci trebuie sa cumperi.
3. Construieste cadrul din lemn peste care vei aseza plasa de tantari
Taie sipcile din lemn conform dimensiunilor ferestrei. Cadrul din lemn poate inlocui atat o fereastra simpla cat si ferestre duble. Asambleaza sipcile pe lungime si latime, pentru a obtine un cadru de lemn de forma unui dreptunghi. Din cauza grosimii reduse a sipcilor, foloseste cuie mici si subtiri, ca sa eviti craparea lor. Acum verifica daca se fixeaza bine cadrul in rama ferestrei.
4. Consolideaza cadrul
Fixeaza bine cadrul in cuie mici si subtiri. Daca ai o fereastra dubla si cadrul este mare, aplica inca o sipca la jumatate, pe latime, pentru o stabilitate sporita. Poti adauga adeziv la capatele sipcilor pentru o fixare mai buna.
5. Pregateste plasa de tantari
Plasa de tantari se va fixa pe cadrul din sipci de lemn si e de preferat sa iei un pic mai mult material decat iti trebuie, pentru eventuale ajustari sau erori. Taie materialul de tip plasa si asaza-l de-a lungul si de-a latul cadrului de lemn. Ar fi bine ca materialul sa depaseasca fiecare latura a cadrului cu aproximativ 5 cm. In acest fel iti va fi mai lesne sa prinzi bine panza.
6. Fixeaza plasa pe cadru
Dupa ce ai intins-o bine, fixeaz-o în piuneze. Daca sipca este solida, foloseste ciocanul, dar cu grija. Taie cam 2-3 cm din surplusul de plasa, restul este absolut necesar sa ramana pentru ca plasa sa nu se destrame.