Cand vezi o scara sprijinita de un perete, automat gandul tau se duce la functionalitatea ei. O fi vreo usa secreta in tavan care ajunge intr-un pod plin de chilipiruri sau tine locul unei biblioteci foarte ingenios realizate? Insa exista cazuri in care o scara este pur si simplu de decor. Este atat de frumoasa si de finuta incat nu are nevoie de o functionalitate, decat eventual ad hoc cand vrei sa sprijini ceva de ea. In restul timpului este pur si simplu o scara decorativa, si o face foarte bine. Da un ”je ne sais quoi” specific incaperilor care sunt suficient de norocoase sa o detina.

Pasul 1
Aceasta scara decorativa se realizeaza din bete de bambus. Evident, nu se putea realiza din orice fel de lemn, trebuie sa fie unul rafinat si cu o vasta cultura in spate. Dar, in afara de betele din bambus, iti va mai trebui doar franghie si un fierastrau micut.

Pasul 2
Pentru a realiza o scara decorativa nu foarte inalta, vei folosi trei bete de bambus de 2 m lungime. Doua dintre bete vor tine locul picioarelor iar pe cel de-al treilea il vei taia cu ajutorul fierastraului in trei, pentru a realiza treptele.

scara decorativa 1

Pasul 3
Va trebui sa realizezi niste scobituri in lemnul de bambus, in fiecare punct in care treptele se intersecteaza cu picioarele scarii. Pentru a despica batul de bambus suficient de mult incat sa realizezi scobitura de care ai nevoie, dar sa nu il strapungi de tot, taie incet cu un fierastrau (sau un cutit ascutit) pe diagonala, atat din dreapta cat si din stanga, pana cand ajungi la mijloc. Apoi, mijlocul se va desprinde foarte usor cu mana.

scara decorativa 2

Pasul 4
Dupa ce ai terminat de sculptat in lemnul de bambus, asaza cele doua picioare ale scarii pe jos, la ce distanta doresti, unul de celalalt si pune treptele scarii. Le vei aseza in deschizaturile proaspat scobite. Poti aseza picioarele mai apropiate si atunci betele din bambus care tin locul treptelor vor iesi putin in exterior. In acest caz, scara decorativa va prinde si un pic de functionalitate, intrucat o vei putea folosi pe post de cuier, pentru a atarna esarfe, prosoape sau genti usoare.

scara decorativa 3

Pasul 5
Leaga treptele de picioarele scarii cu ajutorul franghiei. Incepe prin a lega sfoara pe diagonala, dintr-un colt in altul al intersectiei. Apoi, continua sa legi pe betele mai lungi si apoi revino pe diagonala, prinzand colturile celelalte. Repeta operatiunea pana cand esti sigur ca treptele sunt fixe. Daca vrei, poti adauga si un strop de adeziv, doar ca sa te asiguri ca nu ramai fara trepte daca pisica se hotaraste sa incerce noua ta scara decorativa.

Sursa: http://goo.gl/uJPN6U