Pasul 1
Nu tot ce se gaseste in gospodarie merita pastrat, insa sunt cateva articole de care e pacat sa te desparti atata timp cat se pot reconditiona. Ce spui despre reconditionarea cutitelor? Alege cutitele mai de calitate, in care merita sa investesti timp pentru  a le face ca noi. Orienteaza-te spre cele cu maner de lemn. De obicei lemnul mai inchis la culoare (nuc, lemn de trandafir, abanos) indica faptul ca acel cutit nu a fost printre cele mai ieftine atunci cand era nou.

Pasul 2
In primul rand trebuie sa indepartezi rugina de pe lama cutitului. Pune cateva lingurite de pudra de acid citric intr-un recipient inalt si umple-l cu apa calduta. Scufunda cutitul cu lama in jos, insa ai grija ca solutia sa nu ajunga si la maner. Daca acesta este de lemn se poate umfla si crapa. Asteapta cateva ore, timp in care se dizolva rugina. Freaca cutitul de sus in jos cu o bucata de lana de otel sau cu un burete de sarma si lasa-l in solutia preparata pana vezi ca rugina a disparut. La final, netezeste-l putin cu smirghelul pana cand esti multumit de felul in care arata lama. Avantajul acestei solutii de indepartare a ruginii este faptul ca se pastreaza foarte bine orice inscriptie si ca dizolva rugina din locurile mai putin accesibile.

Pasul 3
Infasoara lama intr-un prosop si prinde-l cu banda adeziva, deoarece te vei ocupa de maner si trebuie evitate accidentele, mai ales cele care implica sangele pentru ca… pateaza. Freaca manerul cu lana de otel, dureaza mai mult decat daca ai folosi smirghelul insa elimina orice murdarie si nu sterge patina pe care lemnul a mostenit-o de-a lungul timpului. Dupa ce ai slefuit manerul pune cateva straturi de ulei mineral.

Pasul 4
Inainte de a-l ascuti, verifica daca lama este dreapta, daca nu este ciobita sau nu are varful rupt. In cazul in care exista astfel de probleme, mai intai va trebui sa ii refaci forma. Pentru a remedia forma concava pe care unele cutite vechi o au in centrul lamei, tine lama de cutit in pozitie normala si incearca sa tai piatra de ascutit ca si cand ai felia paine.

Pasul 5
Tot ce ti-a ramas de facut pentru reconditionarea cutitelor este sa le ascuti bine. Tine cutitul plat pe piatra de ascutit, ferind ambele margini ale lamei. Concentreaza-te pe o parte a lamei pana cand auzi un huruit, dupa care intoarce lama invers si concentreaza-te pe partea cealalta. Ascute cutitul pana cand esti multumit de cum a iesit, insa va trebui sa insisti mai mult pe curba varfului.

Reconditionarea cutitelor suna complicat la inceput, dar nu e chiar atat de dificil si merita incercat.