Pentru reciclarea deseurilor e nevoie de un singur lucru: initiativa. In zilele noastre totul este ambalat si colorat, pentru a ne atrage atentia si a ne convinge sa cumparam. Suntem aproape de a cumpara o punga special pentru a o cara pe cea pe care abia am cumparat-o. Invazia pungilor poate fi oprita cu o simpla plasa din material textil, care ne va fi alaturi multa vreme in drumetiile noastre printre tarabe si preturi pe kilogram. Reciclarea deseurilor tine mai mult de rationalizarea deciziei de cumparare decat de activitatea de sortare si depozitare. Va veni o vreme cand ne vom lasa convinsi de calitate si nu de ambalaj.

Pasul 1
Organizarea este cuvantul care domneste peste actiunile care vizeaza eficienta. Hotaraste-te in ce loc ai putea face reciclarea deseurilor astfel incat sa nu-ti stea nimic in drum si totusi recipientele sa se afle la indemana. In general oamenii folosesc spatiul de sub chiuveta din bucatarie pentru a recicla, dar poti opta si pentru crearea unui spatiu special intr-un colt al casei.

Pasul 2
Este necesar sa te decizi in privinta recipientelor care vor face reciclarea deseurilor posibila. Pentru colectare poti folosi cutii de carton, plase din material textil, cocuri de gunoi sau orice alte recipiente pe care le consideri suficient de incapatoare si practice.

Pasul 3
Bucataria ar fi un loc destul de nimerit pentru ca reciclarea deseurilor sa se poata face fara efort. Daca bucataria ta e dotata cu o debara, reorganizeaza spatiul astfel incat sa aiba loc si recipientele pentru reciclare.

Pasul 4
Dupa ce ti-ai asezat toate lucrurile in ordine,  masoara spatiul pe care il ai la dispozitie inainte de a lua o hotarare cu privire la tipul de recipient pe care il vei folosi pentru reciclare.

Pasul 5
Poti alege recipientele in functie de culorile care se asorteaza cu cele din bucataria ta. In cazul in care nu ai mult spatiu la dispozitie, cel mai indicat ar fi sa folosesti la maximum locul de sub chiuveta. De asemenea, poti turti cand este posibil materialul reciclabil pentru a economisi spatiu. Daca nu ai in apropiere containere pentru reciclarea deseurilor, exista firme specializate care le ridica de la domiciliul tau. In acest caz, n-ar strica daca ai mai avea pe scara cativa vecini de toata isprava si pusi pe reciclare. Daca strangi cantitati considerabile de material reciclabil sau vrei sa scapi de lucruri pe care nu le mai folosesti, poti merge la un centru de colectare aflat in apropierea domiciliului tau, iar efortul iti va fi recompensat financiar.

reciclarea deseurilor acasa   reciclarea deseurilor