Cand pur si simplu nu stii pe unde sa mai asezi diverse maruntisuri pe care le ai prin casa, solutia vine de la cateva rafturi suspendate. Nu numai ca arata foarte bine, dar sunt si practice, mai ales daca ai copii mici sau animale gata oricand sa isi bage nasul acolo unde nu le fierbe oala. Indiferent daca vrei sa le asezi in baie, in sufragerie sau in dormitor aceste rafturi suspendate se integreaza in peisaj ca si cand se aflau acolo de la inceput.

Pasul 1
In realizarea acestui proiect vei folosi un fierastrau circular cu masa, surubelnita, bormasina si burghie de 7/64” si 3/16”, detector de cabluri electrice, metal si grinzi, smirghel de granulatie 180 si un cleste pentru taiat bolturi. Materialele de care vei avea nevoie efectiv pentru a construi aceste rafturi suspendate sunt urmatoarele: 10 metri de lant, 2 panouri din MDF de 21/32”x12”x72”, 8 tije filetate de ½”x 12”, 16 piulite hexagonale de ½”, 2 pachete de suruburi cu filet pentru metal de 8×5/8”, 16 cleme otel tip S cu o singura prindere de ½”, 4 carlige din zinc pentru plafon de 15/16” si ceara pentru finisarea lemnului.

Pasul 2
Dupa lista lunga de materiale si ustensile, probabil ti-ai dat seama ca proiectul este destinat persoanelor care au ceva experienta in realizarea proiectelor de amploare. Insa, nu te lasa intimidat asa usor si porneste la treaba. Taie lantul de 10 metri cu patru bucati egale folosind clestele pentru taiat bolturi.

Pasul 3
Daca tot te-ai apucat de taiat, continua in acelasi ritm, insa de data aceasta schimba metalul cu lemnul. Taie panoul din MDF astfel incat sa obtii patru placi de aproximativ 89 cm lungime si 23 cm latime.

Pasul 4
Freaca-le cu un smirghel de granulatie 180 dupa care aplica un strat de ceara pentru finisarea lemnului si lasa-le putin deoparte pana te ocupi de procesul de suspendare.

Pasul 5
Identifica pe tavan locul pentru cele patru carlige. Foloseste un detector de cabluri electrice, metal si grinzi pentru a gasi grinzile din tavan, iar apoi pentru a determina centrul grosimii grinzilor. Realizeaza niste gauri pilot cu bormasina si insurubeaza carligele in tavan pana cand filetul nu se mai vede la suprafata.

Pasul 6
Pe fiecare panou din MDF vei realiza cate doua gauri in fiecare capat, urmand sa insurubezi pe dedesubt clemele din otel de tip S cu o singura prindere.

rafturi suspendate 1

Pasul 7
Trece cate o tija metalica prin fiecare clema si apoi prin zalele lantului, asigurandu-te ca placa din MDF este dreapta in ambele capete. Prinde cate o piulita hexagonala in ambele capete ale tijei metalice pentru a mentine placa din MDF la pozitie.

Parcurgand fiecare pas cu rabdare si seriozitate vei observa ca nu trebuie sa fii expert in do it yourself ca sa realizezi niste rafturi suspendate de toata frumusetea.

sursa: http://goo.gl/pDWxBv