Se aude prin vecini ca unele servetele se dau drept prosoape de bucatarie. Se rup usor, nu le poti folosi de doua ori si nici nu tin la gluma cu prosopul ud. Niste prosoape de bucatarie autentice, oricat de mult le-ai folosi, nu te lasa cu reputatia patata. Desi au fost si zvonuri care afirmau ca sunt pe cale de disparitie, prosoapele de bucatarie n-au fost niciodata mai linistite. Ba mai mult, sunt asa de relaxate incat te invita sa le pictezi cum vrei tu.

Pasul 1
Produsele fabricate in masa diminueaza nota de personalitate pe care fiecare persoana doreste sa o arate la un moment dat. Asadar, pentru a avea prosoape de bucatarie originale, aduna mai intai toate materialele de care ai nevoie: prosoape albe de bucatarie, din 100% bumbac (50×70 cm), trei sau patru radiere sau doi cartofi, cutter, o bucata plana de lemn sau niste capace de borcane, adeziv puternic, vopsea acrilica in culorile pe care le preferi, vopsea acrilica pentru textile, trafalet, tava pentru vopsea si fier de calcat.

Pasul 2
Stabileste-ti un loc pentru a pregati masa de lucru. Trebuie sa fie suficient de mare astfel incat sa iti incapa toate materialele si sa te poti misca in voie. Pentru a preveni petele dificil de sters, pune pe deasupra o folie protectoare.

Pasul 3
Inainte de a te apuca sa realizezi design-ul, cel mai bine deseneaza pe o foaie de hartie niste dreptunghiuri (care sa reprezinte prosoapele de bucatarie) pe care sa gandesti modelul. Foloseste figuri geometrice simple, cum ar fi patrate, cercuri, triunghiuri, pozitionate in functie de imaginatia ta. Iti va fi mai usor daca ai o imagine de ansamblu inainte sa te apuci de pictat.

Pasul 4
Taie radiera pe diagonala dupa care uneste cele doua triunghiuri si mai taie o data, pe cealalta diagonala si vei obtine patru triunghiuri. Procedeaza la fel si cu celelalte radiere si vei avea 12 triunghiuri cu ajutorul carora sa realizezi modelul pe care il doresti.

prosoape de bucatarie handmade

Pasul 5
Va trebui sa realizezi o “stampila” cu ajutorul careia sa imprimi cate prosoape de bucatarie vrei. Pe o bucata plana de lemn, aranjeaza triunghiurile asa cum iti doresti sa iasa modelul de pe prosop. Dupa ce esti multumit de rezultat, lipeste-le pe rand cu un adeziv puternic.

Poti folosi, de asemenea, capace de la borcane pentru a realiza un sablon. Lipeste doua triunghiuri fata in fata, oglindindu-se, pentru a realiza un cap de sageata. Poti realiza o gramada de modele daca iti pui imaginatia la lucru.

Pasul 6
Pentru a obtine forme circulare, foloseste un cartof pe care sa il tai felii. Bineinteles ca cercurile rezultate nu vor fi figuri geometrice perfecte, dar vor fi niste forme dragute. Pentru a nu obtine aceasi forma, taie cartoful in trei bucati.

Pasul 7
Daca vrei sa obtii nuante personalizate, amesteca in tava pentru vopsea nuantele de vopsea acrilica, dupa gustul tau. Dupa ce te-ai hotarat la nuanta, amesteca vopseaua acrilica cu vopseaua pentru textile intr-o proportie de 1:1 (o parte vopsea acrilica la o parte vopsea pentru textile).

Pasul 8
Cu ajutorul trafaletelui, amesteca uniform vopseaua in tava in care ai preparat compozitia.

Pasul 9
Foloseste trafaletele pentru a aplica vopseaua pe “stampilele” realizate. Incearca sa aplici vopseaua cat mai uniform posibil.

Pasul 10
Asaza prosopul pe masa de lucru. Pentru a te asigura ca nu se deplaseaza in momentul in care te apuci de imprimat, prinde-l cu banda de mascare. Pozitioneaza “stampila” in locul in care doresti sa o imprimi si apas-o pe prosop. Daca doresti sa realizezi un model repetitiv, asigura-te ca acesta este aliniat inainte sa apesi inca o data. Asigura-te ca apesi “stampila” uniform. Cand ai terminat, spala cu apa calda echipamentul si il poti folosi si cu alta ocazie.

Pasul 11
Lasa prosoapele de bucatarie la zvantat pentru 24 de ore. Dupa ce s-au uscat, calca-le cu fierul de calcat pentru a fi sigur ca vopseaua se stabilizeaza. Inainte sa pui fierul de calacat pe prosop, pune o bucata de material intre ele.