Alegerea potrivita a parchetului poate semana pe alocuri cu alegerea partenerului de viata. Simpla atractie la prima vedere nu este suficienta. Este nevoie de ceva mai mult decat chimia de la inceput, care cu timpul poate disparea. Trebuie sa te asiguri ca faci casa buna cu el si ca se potriveste nevoilor tale. Te poti baza si pe recomandarea arhitectului dar trebuie sa tii cont si de destinatia sa finala (daca va fi utilizat intr-o incapere cu trafic intens sau scazut), de dimensiunile si luminozitatea incaperii s.a.m.d.

Pentru inceput trebuie sa stii ca exista mai multe tipuri de parchet, care pot fi impartite in trei mari categorii: masiv, stratificat si laminat.

Daca din toate aceste tipuri de parchet te hotarasti la cel masiv, iata cateva informatii care s-ar putea sa-ti fie utile. Cu siguranta poate fi considerat unul dintre cele mai aratoase alegeri, deoarece aspectul lemnului natural este greu de intrecut si ai posibilitatea alegerii dintr-o gama larga de esente, finisaje, dimensiuni si modele de montaj. Poti construi o relatie de lunga durata cu el, deoarece parchetul traditional arata ca nou dupa fiecare refinisare, insa numarul de refinisari depinde de grosimea parchetului.Tot direct proportionala cu grosimea parchetului este si capacitatea lui de a izola termic. Insa nu ar trebui sa iti faci probleme, lemnul este recunoscut ca fiind un bun izolator termic. Bineinteles ca nu poate fi totul numai lapte si miere. Avand atatea calitati, necesita un timp relativ mare de montaj, slefuit si finisat. Cum lucrurile frumoase se creeaza in timp, va trebui sa ai ceva rabdare cu el, insa la final cu siguranta vei fi multumit. De asemenea, un alt aspect deloc de ignorat este costul relativ mare. Pretul parchetului masiv traditional este influentat de esenta lemnului, grosimea si lungimea lamelei si desenul de pe suprafata lemnului.

O alta optiune pe care o ai la indemana este parchetul stratificat. Aici lucrurile stau un pic diferit. O parte din dezavantajele parchetului traditional masiv se transforma in calitatile celui stratificat. Nu este foarte pretentios intrucat necesita putine materiale atunci cand trebuie montat si nici nu trebuie sa depui prea mult efort. De asemenea, este bine de stiut ca este un bun izolator termic, durabil si rezistent. Dispune de confortul si aspectul lemnului natural. Insa, are o mai mica putere de izolare acustica si nu prea ai multe variante in ceea ce priveste modelele de montaj. Pretul acestuia este influentat de esenta lemnului, de stratul de lemn nobil si desenul de pe suprafata lemnului.

Daca cele doua tipuri de parchet prezentate mai sus nu te-au convins, atunci alegerea potrivita pentru tine este parchetul laminat. Are un aspect placut, care iti ia ochii de la inceput. Dupa ce ai trecut de prima impresie si ajungi sa il cunosti putin, vei realiza ca pretul este foarte accesibil, se moteaza usor si de asemenea poate fi inlocuit fara prea mari probleme. Acum ai posibilitatea de a gasi acest tip de parchet pe toate gusturile – in formate lungi (de cca. 2 m), rezistente la apa pentru instalarea in baie si bucatarie si cu un sistem de montaj mult mai rapid, flexibil si sigur. Daca vrei sa vezi cateva modele, totul e doar la un click distanta – in noua colectie Egger.