Poate e tarziu sa te mai apuci de sculptura, sau poate nu vrei neaparat sa te pricepi la asta. Poti obtine un rezultat spectaculos si dintr-o poza imprimata pe lemn, nu e nevoie sa iti dai prea mult silinta ca sa faci ceva admirabil. Gaseste o bucata de lemn, o poza memorabila si invita-ne si pe noi la deschiderea galeriei tale de arta.

Materiale necesare pentru ca poza imprimata pe lemn sa iasa asa cum ti-ai dorit: poza scoasa la imprimanta laser, pe hartie obisnuita, lemn de marimea si forma alese de tine, gel medium (disponibil in magazine specializate de pictura), pensula fina (superioara calitativ, fara sa lase fire in urma), burete sau carpa, smirghel, solutie pentru fixarea culorilor (doar daca simti nevoia), o bucata subtire de plastic.

Pasul 1
Organizarea este cheia eficientei. Asa ca, inceputul nu poate fi altul decat adunarea tuturor materialelor la un loc.

Pasul 2
Poza trebuie musai sa fie introdusa intr-un program de editare inainte de a fi imprimata. Este necesar ca pozitia ei sa fie rasturnata, deoarece urmeaza sa o asezi cu fata in jos pe suprafata lemnoasa. Pentru ca poza sa iasa nepixelata, selecteaza in programul de editare varianta in care poza are 300 DPI. De asemenea, ai grija ca marimea fotografiei sa se incadreze in suprafata bucatii de lemn. Daca toate astea suna a bataie de cap, poti oricand sa apelezi la un centru de copiere si imprimare sau la un prieten care se are bine cu tehnologia.

Pasul 3
Decupeaza cu grija imaginea imprimata, acorda atentie marginilor pentru a obtine o forma armonioasa.

Pasul 4
Daca tot il ai la indemana, e timpul sa acoperi suprafata lemnoasa cu gelul medium. Pentru a efectua aceasta operatiune cu succes, evident, vei folosi pensula. Gelul medium va fi aplicat in strat subtire.

Pasul 5
Asaza fotografia cu fata in jos, pe bucata de lemn. Dupa ce ai potrivit cu exactitate poza, niveleaza cu ajutorul unei palete pentru a elimina bulele de aer. Indeparteaza surplusul de gel de pe margini cu o carpa curata. Sugestie: Daca ti se pare mai usor, poti aplica gelul direct pe poza si apoi o potrivesti pe  bucata de lemn.

Pasul 6
E momentul sa o lasi sa se usuce pret de 8 ore. In acest timp se realizeaza transferul fotografiei pe suprafata lemnoasa.

Pasul 7
Umezeste o carpa, stoarce-o bine si asaz-o cateva minute deasupra pozei pana esti sigur ca s-a imbibat uniform cu apa.

Pasul 8
Ai ajuns la stadiul in care hartia alba trebuie frecata. Daca doresti un aspect vintage, foloseste carpa pe care ai inmuiat-o in apa pentru a inlatura hartia. Odata cu fibrele de hartie, se va sterge si o parte din poza imprimata pe lemn, oferindu-i un aspect retro. Daca vrei o imagine clara a pozei imprimate, atunci freaca hartia cu ajutorul degetelor, dar fara a folosi unghiile.

Pasul 9
Pe masura ce se usuca poza imprimata pe lemn, vei observa daca au mai ramas fibre de hartie. In acest caz, umezeste portiunea respectiva si revino la pasul 8.