Cel mai important nu este ceea ce daruiesti, ci felul in care o faci; noi iti uram sa daruiesti din toata inima. Ivirea primaverii este motiv de sarbatoare pentru toata lumea, mai ales ca ea simbolizeaza forta de a o lua de la capat, renasterea, intinerirea, insufletirea naturii, imblanzirea gerului etc. Dupa o scurta introducere in originile sarbatorii, vom trece la prezentarea unor martisoare lucrate manual.

Martisorul este una dintre cele mai semnificative sarbatori, chiar daca exista mai multe versiuni in privinta legendei din spatele lui. Unele spun ca soarele a coborat pe pamant si a rapit chipul unui tanar, intrand mai apoi in jocul horei dintr-un anume sat. Zmeul cel hain l-a inchis intr-o temnita, iar intreaga natura i-a simtit lipsa, raurile s-au oprit in loc, pasarile au incetat sa mai cante. La un moment dat, un tanar voinic si curajos a luat hotararea de a-l infrunta pe zmeu. In trupul tanarului erau reunite puterile multor pamanteni, asa ca a pornit increzator spre taramul zmeului, calatorind vreme de trei anotimpuri (vara, toamna si iarna). La sfarsitul iernii, flacaul a ajuns in castelul zmeului si, dupa mai multe zile de lupta, zmeul a fost invins. Cu puterile slabite si ranile sangerande, flacaul a ajuns pana la temnita unde era inchis soarele, l-a eliberat si apoi a cazut frant in zapada care se inrosise de la sangele lui. Soarele a urcat din nou pe cer si primavara a venit, iar pamantenilor li s-au umplut inimile de bucurie.  De atunci, tinerii impletesc doi ciucurasi, unul alb si celalalt rosu, daruindu-i fetelor pe care le indragesc. Culoarea rosie semnifica dragostea pentru tot ce este frumos, aducand in memorie sacrificiul bravului flacau. Culoarea alba simbolizeaza puritatea ghiocelului, cea dintai floare a primaverii.

O alta legenda spune ca pe vremuri, in prima zi a lui martie, se daruia un martisor inainte de rasaritul soarelui si fetelor, si baietilor. Snurul martisorului era compus din doua fire de lana rasucite, unul alb si altul rosu, ori alb si negru, simbolizand unitatea opusurilor: caldura – frig, iarna – vara, fertilitate – sterilitate, intuneric – lumina. Snurul era purtat in piept sau legat la incheietura mainii pana cand se aratau semnele de biruinta a primaverii: intoarcerea berzelor si randunelelor, cantecul cucului, inflorirea ciresilor. In acel moment, martisorul era legat de un pom inflorit sau de un trandafir pentru a aduce vesti bune, ori era aruncat in directia din care veneau pasarile calatoare, rostind urmatoarele cuvinte: „Ia-mi negretele si da-mi albetele”.

Pentru martisoare lucrate manual se pot folosi urmatoarele materiale: pasta polimerica (fimo), lana, carton si hartie, materiale de tip textil, foi de aluminiu si felurite parti metalice, sticla, vopsea ori acuarele.

Pasta polimerica (fimo)

martisoare lucrate manual 1

In acest caz treaba e destul de simpla, vei putea obtine martisoare lucrate manual in urma modelarii materialului dupa forma dorita. Fimo este un material usor maleabil, precum plastilina si astfel se pot crea foarte simplu diferite forme. In momentul in care modelajul a capatat aspectul dorit, se va introduce la cuptor, pe o foaie de copt, impreuna cu alte figurine. Durata expunerii la caldura este de cateva minute, iar informatiile cu privire la acest aspect se gasesc pe ambalajul pastei polimerice. Nu te indeparta de cuptor, verifica din cand in cand tava, supraincalzirea condice la innegrirea figurinelor. Inainte sa pui figurinele la cuptor, lipeste in spatele lor si un mic ac de siguranta sau fa o gaura pe unde vei introduce mai tarziu snurul.

Material textil
Din materiale textile se pot face martisoare lucrate manual dupa sablon sau desen. Cele mai usor de realizat sunt florile. De exemplu, poti folosi parti taiate din material jeans. Mai intai trebuie sa desenezi petalele pe materialul respectiv, dupa care sa tai cu foarfeca. Poti crea in prealabil un sablon din carton pe care sa-l aplici peste material si sa tai in jurul lui.

martisoare lucrate manual 2

Hartie si carton
Printre cele mai raspandite martisoare lucrate manual sunt cele din hartie si/sau carton. Ele pot fi de la inceput colorate sau ulterior. Cel mai mare atu al acestui tip de material este ca iti permite sa iti folosesti abilitatile in materie de desen.

Metal si sticla
Chiar si niste cioburi pot deveni martisoare lucrate manual dintre cele mai reusite. Atat sticla cat si metalul pot fi pictate cu usurinta, iar daca ai la indemana un diamant pentru sectionarea sticlei, poti face de la cai transparenti la vie pictate, astfel incat un geam spart sa fie de fapt o veste buna. Din inele de la cutii de bere se pot face petale de flori, lipindu-le intre ele si colorandu-le dupa aceea.