Fructele proaspete sunt sanatate curata, insa trebuie sa ai o sursa de incredere de unde sa le achizitionezi, pentru a te asigura ca pe langa vitaminele pe care le iei din ele nu primesti cadou si o mana de chimicale la promotie. De aceea, nimic nu e mai sigur decat lucrul facut cu mana ta. Asadar, daca tot te incumeti la proiecte pe cont propriu, apuca-te si de plantarea capsunilor, ca sa te bucuri de fructe pe saturate fara chimicale adaugate.
Plantarea capsunilor este in fond si la urma urmei o treaba destul de simpla daca tii cont de cateva detalii esentiale. În primul rand, acum este momentul propice pentu a planta tufele de capsuni, incepand cu a doua saptamana a lunii aprilie si pana la sfarsitul lunii.
Pasul 1
Alege tufe de capsuni recoltate din pepiniera, pentru a te asigura ca plantele nu au boli virale sau bacteriene. Fructele pe care le vei obtine pentru consumul propriu trebuie in primul rand sa fie sanatoase, astfel incat sa fie gustoase si pline de vitamine.
Pasul 2
Ideal ar fi sa realizezi un plan inainte de a te apuca de plantarea capsunilor. Este necesar sa stii de la inceput ce ai de facut deoarece solul in care vei sadi tufele de capsuni trebuie pregatit din toamna. Trebuie sapat bine si ingrasat cu gunoi de grajd. Dupa ce solul este arat, afanat si sterilizat te poti apuca de plantarea capsunilor.
Pasul 3
Urmareste prognoza meteo si vaneaza o zi cu soare. Daca cei de la vremea nu s-au inselat si soarele chiar îşi face aparitia atunci apuca-te de treaba chiar de dimineata, pentru a te asigura ca termini pana cand soarele incepe sa arda prea tare. Cu ajutorul unei sape, realizeaza o groapa in pamant, suficient de mare incat sa incapa radacinile capsunului. Este important sa lasi o disatanta de aproximativ 30 – 35 de centimetri intre stoloni, deoarece acestia au tendinta de a fura din substantele nutritive ale vecinilor daca sunt asezati prea aproape unii de ceilalti. Plantarea capsunilor se face pe randuri, pentru a usura recoltarea acestora, de aceea lasa o distanta de aproximativ 80 de centimetri intre randuri.
Pasul 4
Imediat dupa plantarea capsunilor, ei trebuie udati foarte bine. Ai grija insa ca soarele sa nu arda prea tare, deoarece in acest fel le vei opari.
Vei observa ca pe parcursul verii tufele de capsuni vor incepe sa faca proprii stoloni. In cazul in care doresti sa inmultesti capsunii, lasa stolonii sa se infinga in pamant iar in primavara urmatoare rareste-i si replanteaza-i unde ai spatiu liber. In acest fel te asigur ca ai fructe de gradina nu numai pentru consum imediat, dar si pentru conserve.
Plantarea capsunilor in ghivece suspendate
Plantarea capsunilor pe verticala
Plantarea capsunilor pe folie