Momentele de relaxare sunt atat de asteptate incat ai face orice ca sa te asiguri ca nimic nu le va strica. Un film bun, o carte interesanta, un pui de somn la amiaza sunt suficiente pentru a-ti incarca bateriile si a te putea intoarce la treburile tale cotidiene. Asigura-te ca ai langa tine niste perne decorative (pentru ca indiferent cat de bine te simti tot trebuie sa tii cont de estetica incaperii) si relaxeaza-te!

Pasul 1
Realizeaza niste perne decorative haioase folosind o camasa veche, foarfeca, masina de cusut, fermoar, fier de calcat si masa de calcat.

perne decorative 1

Pasul 2
Masoara pernita care vrei sa fie cunoscuta de acum incolo drept una dintre cele mai ravnite pernite decorative de la tine din casa. Taie camasa la dimensiunile notate, insa mai adauga un surplus de doi centimetri in fiecare parte, pe care ii vei coase la final. In momentul in care te apuci de taiat, camasa trebuie sa fie inchisa la nasturi. Foloseste pentru fata de perna partea de jos a camasii si adapteaz-o la dimensiunile dorite. In cazul in care camasa este usor evazata in partea de jos,  orienteaza-te inainte sa te apuci de taiat, astfel incat sa poti pastra partea din mijloc a camasii pentru perna. Daca te potrivesti cu perna la dimensiuni, atunci cel mai probabil materialul taiat va fi deschis numai in partea de sus si de jos, insa daca pernita are dimensiuni mai mici, atunci va trebui sa cosi pe laterale materialul obtinut.

perne decorative 2

Pasul 3
Pentru ca orice camasa cu volane este mai interesanta decat una fara, rasfata-ti noile perne decorative si cu niste volanase la pachet. Stabileste cat de lungi vrei sa fie volanele si masoara lungimea dintr-un capat in altul al pernei, dupa care dubleaz-o ca sa poti obtine niste volanase decente. Latimea ramane tot la latitudinea ta, in functie si de cat de lungi le doresti. Tine cont ca vei avea nevoie de doua volanase (de-o parte si de alta a nasturilor), asa ca noteaza dimeniunile la dublu si orienteaza-te din ce parte a camasii le poti realiza. Daca norocoasa a fost o camasa cu maneca lunga, atunci problema e ca si rezolvata, te folosesti de manaeci. In caz contrar, poti utiliza portiunea din spate a camasii, de sub guler.

perne decorative 3

Pasul 4
Calca cu fierul de calcat cele doua fasii obtinute, indoind pe fiecare latura 0,5 cm ca in imaginea de mai jos. Apoi, coase ambele laturi scurte si una lunga pentru fiecare volanas in parte, folosind o cusatura dreapta.

perne decorative 6

Pasul 5
Partea care a ramas necusuta trebuie transformata in volanase. Poti folosi masina de cusut sau o poti coase de mana, astfel incat materialul sa se increteasca precum cel de la draperii.

perne decorative 7     perne decorative 8

Pasul 6
Pentru a atasa volanele va trebui sa descosi portiunea in care se afla gaurile pentru nasturi, in acest fel vei permite materialului sa intre inauntru. Introdu materialul si prinde-l de sus pana jos cu bolduri, ca sa stii pe unde trebuie sa cosi. Coase-l la loc, cu masina de cusut, si astfel ai primele volanase pentru perna.

Pasul 7
In partea cealalta lucrurile sunt mai simple deoarece nu exista cusaturi care vor trebui rupte. Pur si simplu introdu volanele cat mai aproape de nasturi, dupa care coase-le la pozitie.

Pasul 8
Intoarce fata de perna pe dos si coase-o si in partea de jos, unde a ramas deschisa. In partea de sus ii poti pune fie un fermoar, fie niste nasturi, cum iti este mai usor sa o manevrezi.

perne decorative 10. JPG

Asaza pernuta langa alte perne decorative si savureaza momentele de relaxare atat de ravnite in timpul zilei. Odihna placuta!