Pentru cei mai multi dintre noi, cuvantul cazemata nu va avea niciodata alt inteles decat cel pe care copilaria ni l-a asezat gingas in memorie. Imaginatia unui copil este taramul de joaca al viselor frumoase, in care totul se construieste dupa regulile inocentei. Lumea fantastica in care traieste copilul nu tine cont de barierele realitatii, pentru el un bat e o bagheta magica. Si tu poti sa faci parte din lumea lui de vis, ca parinte ai dreptul si in acelasi timp responsabilitatea de a trece granitele ei, pentru a-l intelege si a-ti aduce aminte ca nimic din ceea ce ne preocupa nu este mai important decat sa crestem frumos alaturi de copiii nostri. Construieste impreuna cu micutul tau un castel din cutii de carton, bucura-te ca un copil, actioneaza ca un adult.

Pasul 1
O cutie mare de la un frigider (sau orice alt obiect ambalat intr-o cutie de dimensiuni mari), un marker, o riglă, un cutter, o cantitate considerabila de vopsea (tempera, spray sau orice alt tip de vopsea cu care copiii sa intre in contact fara probleme), o pensula pentru vopsit, snur sau sfoara si un capsator vor fi ajutoarele tale de nadejde. Impreuna veti construi un castel din cutii de carton de toata isprava.

Pasul 2
Pentru inceput, taie marginile de sus ale cutiei, cele care se deschid la exterior, folosind cutter-ul pe care l-ai pregatit in prealabil. Desi e bine sa-l ai pe cel mic in preajma, aceasta operatiune iti este destinata in exclusivitate.

Pasul 3
E timpul ca micul asistent sa-si intre in rol. Roaga-l sa te ajute sa trasezi cateva linii de-a lungul partii de sus a cutiei, aproximativ 4 pe fiecare latura, in functie de dimensiunea cutiei. Vei trasa liniile din 10 in 10 cm, de precizia masuratorii se vor ocupa rigla si asistentul tau.

Pasul 4
Dupa ce ai trasat liniile, decupeaza cutia cu ajutorul cutter-ului, urmarind linia de marcaj. Decupajul va avea forma unui dreptunghi si va servi drept varf pentru zidurile cetatii.

Pasul 5
Oricare dintre constructorii de seama care se vor ocupa de acest proiect va trebui sa traseze un dreptunghi in zona in care urmeaza sa fie podul basculant. Va trebui sa va asigurati ca latimea lui ii va permite celui mic sa patrunda in interiorul castelului.

Pasul 6
Decupeaza partea de sus a podului (dreptunghiului desenat la pasul anterior) si partile laterale. Baza lui va ramane intacta pentru a-l putea inchide si deschide oricand.

Pasul 7
Pe partile laterale ale cutiei poti desena ferestre, pe care mai apoi sa le decupezi. Ferestrele vor avea dimensiuni mici pentru a nu afecta structura de rezistenta a castelului. In cazul in care castelul se va clatina, il poti intari adaugand bucati de carton impachetate sau stinghii subtiri din lemn, pe care le vei lipi pe imbinarile (muchiile) laturilor din interior, pentru a crea o structura de rezistenta. Inca putin si te vei putea uita cu admiratie la un castel din cutii de carton cladit cu mainile tale si ale puiului tau.

Pasul 8
Urmeaza partea artistica: decorarea castelului. Pe margini puteti picta forme de caramizi sau pietre, pentru a avea un aspect apropiat de cel al unui castel real. Dar imaginatia poate avea un cuvant mai lung de spus, asa ca orice forma doreste copilul sa picteze sau sa deseneze pe laturile cutiei aceea va fi cea potrivita. Un castel din petale, curcubee sau ziduri din rauri, orice ii dicteaza inteligenta lui modelatoare.

Pasul 9
Pentru partea de final, gaureste partea de sus a podului in doua locuri paralele, asezate aproape de colturi. Alte doua gauri vor trebui sa apara si pe latura de sus a locului unde se inchide podul. Acum trece snurul sau sfoara prin gauri si innoada-l la capete. Fotografia de la inceputul articolului te va ajuta sa-ti faci si mai bine o idee despre cum anume ar trebui sa se desfasoare fiecare pas. Vei obtine cu siguranta un castel din cutii de carton care va fi atractia tuturor vizitatorilor. Am inclus si alte exemple de castel din cutii de carton, in cazul in care ti l-ai inchipuit altfel.

Copilul tau are nevoie in primul rand de tine, mai bine zis de cea mai buna parte a ta. De implicarea ta in viata lui depinde viitorul pe care i-l poti face luminos. Participand la tot felul de activitati, el va capata incredere in sine, se va obisnui sa fie deschis cu membrii familiei, va invata lucruri noi si se va dezvolta armonios. Dar cel mai important, va crea impreuna cu cei care-l iubesc lucruri si amintiri care ii vor fi seva de unde isi va trage puterea de a privi mereu inainte, cu fruntea sus.

castel din cutii de carton 1castel din cutii de carton