Cu siguranta ca ti s-a intamplat macar o data sa intarzii la serviciu sau la intalnirea cu prietenii din cauza ca ceasul tau nu arata corect ora. Fie ca era inainte sau inapoi, ori pur si simplu a stat, cel putin o data in viata ai avut de patimit din cauza ceasurilor, fie ca erau ele mecanice sau electronice. Ei bine, astfel de incidente vor fi considerabil reduse daca realizezi un ceas solar chiar la tine in gradina. Acest dispozitiv masoara timpul in functie de pozitia Soarelui.

Pasul 1
Pentru a sti cat este ora, stramosii nostri foloseau un ceas solar pe care il poti realiza si tu fara prea mari batai de cap. Vei avea nevoie de un raportor, creion, carioca, stilou, cuie comune, un cerc din lemn sau carton si un ciocan.

Pasul 2
Realizeaza un cerc din carton sau lemn pentru a crea baza ceasului solar. Calculeaza care este centrul lui si marcheaza-l cu un creion sau cu un stilou.

Pasul 3
Mai departe va trebui sa realizezi limba ceasului. Alege un creion, un stilou sau un cui (daca folosesti un cerc de lemn) care, cu ajutorul soarelui, va crea o umbra pe cadranul solar.

Pasul 4
Pentru ca acest ceas solar sa functioneze corect, cauta pe internet sau intr-o harta care este latitudinea locatiei tale.

Pasul 5
Dupa ce ai aflat latitudinea, trebuie sa introduci obiectul pe care il folosesti pe post de limba in cerc. Capatul obiectului trebuie sa fie in centrul cercului, iar unghiul realizat de el pe fata discului trebuie sa fie egal cu unghiul latitudinii. Utilizeaza un raportor pentru a verifica daca limba ceasului este in unghiul corect fata de cadranul solar.

Pasul 6
Cauta pe internet un site care sa-ti permita sa introduci datele tale despre latitudine, pentru a-ti crea o diagrama orizontala fata de cadranul solar specifica latitudinii tale.

Pasul 7
Diagrama va consta intr-o linie orizontala cu linii radiale in sus fata de centrul ei. Printeaza diagrama, deoarece iti va folosi in pasii urmatori.

Pasul 8
Plaseaza cercul pe diagrama astfel incat limba ceasului sa se alinieze cu liniile verticale radiante. Punctul central al cercului ar trebui sa fie in punctul in care liniile orizontale si cele verticale se intersecteaza.

Pasul 9
Foloseste o carioca pentru a transfera liniile de pe diagrama pe cerc. Liniile ar trebui sa radieze din centrul cercului spre exterior. Eticheteaza liniile pe cerc pentru a indica ora exacta pe noul ceas solar. Diagrama iti va sevi pe post de ghid, astfel incat sa stii intotdeauna cat este ceasul.

Pasul 10
Muta cercul realizat afara si asaza limba ceasului spe nord. Umbra rezultata ar trebui sa-ti indice cat este ceasul.