Apa este resursa principala in gospodarie. Odata cu extinderea retelelor de canalizare, consumul de apa a crescut si la fel si necesitatile. Din fericire natura are ca intotdeauna grija de noi si ne ofera posibilitatea de a retine apa de ploaie si a o folosi in diferite activitati casnice si nu numai. Cel mai adesea apa de ploaie se foloseste la irigatia gradinii, dupa ce a fost stocata in prealabil in diferite recipiente. In cazul in care nu ai in curte un mic lac de acumulare amenajat de tine (gasit si sub denumirea de bent), iti propunem sa realizezi un rezervor pentru apa de ploaie.

Pasul 1

Pentru a avea un rezervor pentru apa de ploaie functional sunt suficiente urmatoarele materiale: butoaie de plastic sau vase de dimensiuni mari pentru acumulare, robinet pentru fiecare butoi in parte, garnituri pentru fiecare robinet,  teava PVC (in cazul in care doresti ca vasele sa fie legate intre ele), calupi de beton (boltari).

Pasul 2

In primul rand, te vei asigura ca suprafata pe care vei aseza butoaiele este stabila. Dupa ce ai gandit o amplasare strategica a butoaielor in preajma burlanelor de scurgere, vei trece la amenajarea suprafetei pe care urmeaza sa asezi butoaiele. Mai intai vei avea grija ca terenul sa nu fie denivelat sau sa nu prezinte diferente prea mari de nivel, caz in care te vei apuca sa uniformizezi suprafata. Asaza calupii unii peste altii pe orizontala pana cand formezi un mic podium. Inaltimea lui trebuie sa aiba cel putin o jumatate de metru, pentru ca apa colectata sa aiba cadere. Un rezervor de ploaie trebuie sa serveasca si operatiunii de irigare, nu doar pentru colectare. Astfel, cu cat un rezevor de ploaie e asezat la o inaltime mai mare cu atat presiunea apei va ajunge la o distanta mai mare fata de locul de acumulare. Acest tip de irigare este cel mai recomandat deoarece apa nu va tasni cu putere mare si jetul poate fi controlat (apa nu se va risipi) si nu necesita consum de energie electrica pentru a pune in functiune o pompa creatoare de presiune. Jgheaburile si burlanele trebuie conectate intre ele astfel incat scurgerea apei de pe acoperisul casei sa fie directionata catre rezervoarele tale. Pe vremuri se sapau mici santuri catre terenurile lucrate insa acestea prezinta riscul inundarii in cazul precipitatiilor abundente. Dupa ce ai asigurat stabilitatea rezervoarelor, poti trece la urmatoarea etapa numai dupa ce ai verificat ca nu cumva baza din boltari sa prezinte diferente de nivel. Poti face o mica decopertare de 3-4 cm adancime si sa asterni in locul pamantului nisip sau granit descompus, pentru ca boltarii sa se afunde putin in el.

Pasul 3

Poti lasa butoaiele fara capac si sa directionezi burlanul direct catre gura unuia dintre ele, mai exact cel din capat (dintr-un presupus sir de cel putin 3). Daca doresti sa le acoperi, vei marca cu creta locul in care vei decupa capacul dupa marimea diametrului burlanului. Astfel capatul burlanului va intra in butoi prin capac. Va trebui sa folosesti un cot (burlan in unghi de 90 de grade) pentru a devia apa din burlan catre rezervoare. Este necesar sa desprinzi burlanul pentru a putea face o sectiune in el si mai apoi sa introduci cotul cu rol de deviere. Fixeaza inapoi burlanul pe peretele casei si introdu capatul cotului de burlan prin capacul butoiului. Poti evita aceste operatiuni daca directionezi prin burlanul de pe perete toata apa direct in butoiul fara capac, insa ar trebui sa ai mai mult de trei rezevoare pentru a putea stoca o cantitate mare de apa.

Pasul 4

Asa cum mentionam inca de la inceput, butoaiele trebuie sa comunice intre ele prin segmente de teava din PVC. Teava poate fi asezata fie in partea de sus a butoiului, si astfel va comunica cu celelalte la prima ridicare de nivel, fie in partea de jos. Exista si posibilitatea ca butoaiele sa comunice intre ele prin intermediul unor furtune aflate la exterior ce unesc robinetele butoaielor intre ele. Se recomanda montarea unui cot suplimentar pe primul butoi (cel prin care se face alimentarea) care sa aiba rol de evacuare in caz de umplere pana la refuz. Vei sectiona butoiul in partea de sus iar cotul va fi introdus prin sectiune si va fi legat de un burlan/o teava care sa duca apa cat mai departe de fundatia casei. Teava de evacuare va putea fi directionata catre livada si poate fi ingropata in pamant.`

Pasul 5

Monteaza robinetele la baza butoaielor si fixeaza garniturile pentru a impiedica scurgerile pe langa robinet. Felicitari, ai inceput sa folosesti chibzuit resursele planetei prin realizarea unui simplu rezervor pentru apa de ploaie!

rezervor pentru apa de ploaie 1

 

Fiecare picatura de apa conteaza, cu ajutorul ei poti oferi dreptul la viata, cel mai de pret dar pe care il poate primi cineva.

 

rezervor pentru apa de ploaie 2 rezervor pentru apa de ploaie 3 rezervor pentru apa de ploaie 4
Sursa: http://goo.gl/A2IBon