Este de la sine inteles ca atunci cand te apuci de o amenajare, ai nevoie sa stii ce necesar placi ceramice ai. Cu alte cuvinte, este important sa stii ce cantitate de gresie sau faianta ai de cumparat.

Formula dupa care se calculeaza un necesar placi ceramice este lungimea suprafetei placate inmultita cu latimea, la care se adauga pierderile. Pierderea este definita ca si cantitatea de placi care trebuie taiate ca sa se potriveasca perfect cu dimensiunea suprafetei care trebuie acoperita. De asemenea, ea bine sa includa si un procent pentru placile care se vor sparge. Pierderea se va baza pe configuratia suprafetei, marimea placilor ce vor fi folosite, modul cum vor fi acestea asezate, modelele care vor fi create etc.. In mod normal, trebuie sa alocati intre 5% si 15% pentru pierdere, astfel:

  • 5% daca placarea va fi facuta de un profesionist
  • 10% daca aveti de gand sa faceti placarea de unul singur
  • 15% daca planuiti sa montati placile in diagonala sau intr-o camera care are multe obstacole, curbe sau colturi

De asemenea, este mai bine sa supraestimati pierderea, deci puteti considera 10% ca minim, indiferent cine face lucrarea. Astfel, vei fi sigur ca ai suficiente placi chiar si pentru cazuri neprevazute, ca sa nu mai spunem ca intotdeauna este o idee buna sa pui deoparte cateva placi pentru cazul in care vei avea nevoie in viitor sa inlocuiesti placi care se sparg.

Ca sa calculezi un necesar placi ceramice (presupunand ca spatiul nu are prea multe colturi sau curbe):

  • Masoara lungimea si latimea camerei si unmulteste-le pentru a afla suprafata totala
  • Inmulteste suprafata cu pierderea estimata (pentru o pierdere de 10%, inmulteste suprafata cu 1.10)
  • Imparte suprafata astfel obtinuta la suprafata placii pe care vrei sa o folosesti pentru placare

Pentru ca nu este chiar o treaba usoara sa calculezi acest necesar placi ceramice, iti recomandam aplicatia Tile calculator ca sa faca treaba in locul tau, adica toate lucrurile despre care am scris mai sus.

Aplicatia Tile estimator lucreaza atat cu sistemul metric, cat si cu cel englezesc si estimeaza un necesar de placi ceramice de care vei avea nevoie pentru a placa o suprafata si cat te va costa aceasta operatiune. Functioneaza daca folosesti un singur tip de placa sau daca vrei sa creezi un model din pana la 3 tipuri de placi.

Cum procedam?

In primul rand, se introduce marimea modelului sau, daca folosesti un singur tip de placa, marimea acesteia.

  1. In continuare, se introduce cantitatea si marimea fiecarui tip de placa folosita in model sau se introduce cantitatea 1 si marimea placii daca folositi doar un tip de placa.
  2. In cele din urma, introdu pretul si lasa aplicatia sa faca restul, iar ea va calcula de asemenea cat de mare va fi modelul chenarului. Aplicatia porneste de la premiza ca toate modelele pe care vreti sa le formati sunt dreptunghiulare sau patrate.

Ce informatii vei introduce:

  • Lungimea si latimea suprafetei pe care o plachezi
  • Lungimea si latimea modelelor
  • Pierderea estimata
  • Tipurile de placi (de la 1 pana la 3)  si apoi pentru fiecare dintre acestea lungimea, latimea si pretul

Ce informatii veti obtine:

  • Suprafata totala
  • Costul total
  • Structura (tiparul) chenarului
  • Cate placi din fiecare tip trebuie sa cumperi

necesar placi ceramice necesar placi ceramice

Si iata cat de simplu ai obtinut un necesar placi ceramice. Oricum, indiferent ce necesar placi ceramice iti iese, tine minte ca placile ceramice sunt produse care se comporta diferit in functie de materialul din care sunt fabricate.

Daca mai departe te intrebi cum sa protejezi colturile, vezi aici articolul despre montarea baghetelor pentru muchii interioare si exterioare sau vezi direct produsele pe www.efinisaje.ro.