Montarea parchetului laminat e doar la prima vedere o operatiune complexa. Dificultatea lucrarii dispare imediat ce intervin cateva informatii utile, care fac din montarea parchetului laminat o activitate de recreere, disponibila oricui.
Pasul 1
Nu ai o magazie de scule sau un dulap plin cu diverse unelte? Perfect, nici n-ai nevoie de prea multe. Un fierastrau pendular, o ruleta si o rigla, o nivela, un creion si echipa de montaj e completa. Avantajul proiectelor realizate pe cont propriu este folosirea timpului in scop productiv. Mai mult decat atat, daca poti face de unul singur montarea parchetului laminat, iti dai seama cat de variate sunt capacitatile tale. In plus, partea financiara se imbunatateste de la proiect la proiect, manopera insemnand o suma insemnata din costul total al lucrarii.
Pasul 2
Ca in orice activitate, mai intai se pregateste terenul. Placile de parchet laminat se vor adapta temperaturii din camera in care umreaza a fi montate. Vor fi depozitate intr-o incapere in care temperatura este de minimum 18 grade iar umiditatea nu trece peste nivelul maxim de 70%. Suprafata va fi curatata foarte bine, ea trebuie sa fie uscata, stabila si plana.Verifica cu ajutorul nivelei daca exista denivelari mai mari de 3 mm. Daca exista astfel de denivelari, va fi necesara turnarea unui strat de uniformizare. In acest caz, stratul va trebui sa se usuce complet, pentru ca montarea parchetului laminat sase desfasoare in conditii optime.
Pasul 3
Daca suprafata intruneste toate cele trei cerinte de la pasul anterior, vei continua prin asezarea suportului in fasii suprapuse, care sa fie paralele cu directia de patrundere a luminii naturale in incapere. Lipeste capetele de imbinare ale suportului.
Pasul 4
Montarea parchetului laminat incepe propriu zis din momentul pregatirii suprafetei. Dupa ce te-ai asigurat ca suportul este fixat corespunzator, monteaza primul rand de placi, pe lungimea lor, si lasa un spatiu fata de perete pentru ca parchetul sa nu se deformeze atunci cand se va dilata. Pentru a potrivi ultima placa la dimensiunile spatiului ramas, cel mai probabil va trebui s-a sectionezi cu fierastraul.
Pasul 5
Cele mai multe tipuri de parchet au la baza o imbinare de tip pana si nut. Imbinarea placilor se face foarte simplu, aplicand cateva batai usoare de ciocan in directia imbinarii. Montarea parchetului laminat se face pe uscat sau prin intermediul cleiului. Pentru parchetul care necesita fixare pe baza de clei, vei monta primele randuri pe uscat, asigurandu-te ca alinierea este corecta. Ulterior, se vor urma instrunctiunile specifice ale placilor de parchet, in functie de tipul ales.
Pasul 6
Masoara spatiul ramas disponibil pentru montarea ultimei linii. Apoi adapteaza dimensiunile placilor pentru spatiul ramas.
Pasul 7
La final vei monta plinta si pragurile care acopera rosturile de dilatatie. Plinta joaca un rol important, fiindca tipul de montaj se aplica in functie de alegerea ei. Astfel, din acest punct de vedere, montarea parchetului laminat se poate face cu silicon si corniere, cu fixare prin cuie sau folosind clei. Succes!