Atunci cand natura decide ca toata lumea are nevoie de o balaceala zdravana trebuie sa iti gasesti activitati pe care sa le poti desfasura in casa. Si ce altceva ar fi mai potrivit sa faci daca nu un lant de ploaie? Daca inca nu ti-ai instalat unul sau nici macar nu stiai ca exista asa ceva, ei bine un lant de ploaie nu numai ca poate servi de sine statator ca accesoriu decorativ pentru gradina ta, dar este si foarte util pentru mediul inconjurator, transformand sistemul de burlane intr-unul frumos si ecologic. Lanturile de ploaie ajuta la gestionarea apei colectate, reduce eroziunea solului si poluarea apei.

Pasul 1
Pentru a construi un lant de ploaie vei avea nevoie de 10 ghivece mici din teracota, vopsea acrilica alba, neagra si albastra, pensula, 2,5 m de lant cu zale mari, 10 zale mici de lant (suficient de mici incat sa intre in orificul din interiorul ghiveciului de teracota) si doi patenti.

lant de ploaie 1

Pasul 2
Daca nu te interseaza partea estetica a acestui lant de ploaie, poti folosi ghivecele in nuanta lor naturala, dar daca vrei totusi sa aiba o infatisare anume, apuca-te mai intai de vopsit. Amesteca in mai multe recipiente cantitati variabile de albastru, alb si negru pentru a obtine mai multe nuante. Daca vrei sa obtii nuante intunecate atunci amesteca mici cantitati de negru cu albastru, iar daca vrei sa ai nuante deschise amesteca alb cu albastru. Dupa ce ai obtinut culorile pe care ti le doreai, apuca-te de vopsit ghivecele din teracota si lasa-le la uscat.

lant de ploaie 2

Pasul 3
Imparte lantul mare in 11 lungimi egale, cu ajutorul celor doi patenti. Apuca cu un patent o parte a zalei pe care vrei sa desfaci, iar cu celalalt ce-a de-a doua parte a zalei, chiar in dreptul in care se unesc. Apoi, roteste-ti incheieturile mainilor in directii opuse, astfel incat sa indrepti o parte a zalei inspre tine iar pe cealalta inspre exterior. Separa capetele zalei suficient de mult cat sa strecori un punct de legatura intre ele. Vei proceda la fel si cu zalele mici de lant.

lant de ploaie 3

 

Pasul 4
Asambleaza lantul la loc, introducand veriga mica de lant prin orificiul din interiorul ghivecelor si atasand de o parte si de alta a verigelor mici cate o lungime de lant mare. Inchide zalele la loc folosind aceeasi tehnica de deschidere insa aplicata invers.

lant de ploaie 4

Pasul 5
Atarna noul tau lant de ploaie in locul in care stii ca se va aduna o cantitate semnificativa de apa la urmatoarea furtuna sau ploaie torentiala.

lant de ploaie 5

 

Sursa: http://bit.ly/1NFidhj