Exista o tendinta pronuntata de a le cumpara copiilor cat mai multe jucarii menite sa le dezvolte creativitatea. Ciudata alegere facem ca parinti, mai ales ca stim foarte bine ca a fi creativ presupune jonglarea elementelor din jur, transpunerea lor in diverse perspective, miscare, descoperire prin joc. E drept ca unele jocuri servesc drept stimulent, insa creativitatea vine tocmai din eliminarea limitelor, iar faptul ca piatra si batul care mai adineauri compuneau un balansoar s-au transformat intr-un balon cu aer cald arata cat de la indemana e sa creezi odata ce ai descoperit farmecul adevaratului joc. A fost suficient sa muti piatra de la mijlocul batului deasupra lui. Cele mai frumoase activitati sunt simple jocuri pentru exterior, ele ne aduc aminte ca in casa ar trebui cel mult doar sa dormim. Adevarata lume e afara.

Pasul 1
Vom crea astazi, din suita de jocuri pentru exterior cu minimum de resurse si maximum de distractie, niste piste de curse sau tobogane in miniatura. Ar fi bine sa ai la indemana un jgheab de acoperis sau mai multe, cateva bucati de sapun, furtun cu apa curenta, scobitori, niste petice de material textil, o foarfeca si putin lipici.

Pasul 2
Asaza jgheabul pe pamant, in pozitie orizontala. Ar fi indicat sa asezi capatul prin care se va scurge apa in apropierea unui pom sau langa gradina de zarzavat sau flori. Astfel vei putea folosi apa folosita in cursa pentru irigatie.

jocuri pentru exterior 3

Pasul 3
Intinde furtunul de apa cat sa ajunga pana la marginea jgheabului. Pentru a-i tine pe copii antrenati, poti aseza doua jgheaburi paralele. Vei monta si o bifurcatie in capatul furtunului, astfel incat ambele jgheaburi sa aiba o sursa de apa.

jocuri pentru exterior 1

Pasul 4
A sosit momentul sa construiesti vapoarele de curse. In functie de cati concurenti vor face zarva in curtea ta, pregateste bucatile de sapun pentru cursa. Indeparteaza-le ambalajul si asaza-le in linie. Taie bucati de material textil de diferite culori in forma de triunghi dreptunghic. Lipeste-le in varful unor scobitori si ai personalizat „vaporasul” fiecarui concurent. Daca ai la dispozitie un singur jgheab, cursa poate fi contracronometru, iar castigator va fi desigur cel care parcurge in cel mai scurt timp pista in intregime. Infige scobitorile in bucatile de sapun si cursa poate incepe.

jocuri pentru exterior 2

Pasul 5
Ca in orice competitie, exista si cateva reguli de care trebuie tinut cont. Concurentii vor incepe cursa in acelasi timp prin punerea in functiune a jetului de apa. Presiunea apei se poate mari de catre fiecare concurent in parte si numai astupand cu degetul o parte din varful furtunului. Nici un participant nu va inclina sau misca jgheabul in timpul cursei pentru a nu influenta rezultatul cursei. Toate sapunurile vor fi de aceeasi forma, dimensiune si greutate. Apa va curge numai in timpul cursei.

Acest tip de jocuri pentru exterior se pot organiza oricand si ii invata pe copii cat de simplu pot gasi infinite metode de a transforma prezentul in amintiri placute. Cu cateva obiecte gasite prin casa, ei pot crea jocuri care pot deveni foarte usor din ce in ce mai complexe, prin prisma regulilor sau ca rezultat al dezvoltarii activitatii si al cresterii numarului de obiecte si persoane implicate in joc.

Sursa: http://goo.gl/N3cya