Nu exista pedeapsa mai crunta pentru un copil decat sa nu il lasi sa iasa pe afara. Indiferent de vreme, cel mic va gasi fel de fel de jocuri pentru exterior prin care sa isi descarce energia si sa se bucure de natura. Ajuta-l sa isi dezvolte creativitatea si abilitattile muzicale construindu-i un xilofon urias, la care sa exerseze zilnic, pana cand isi da seama daca chemarea lui este muzica sau ar fi mai bine sa se orienteze catre sport sau arta.

Pasul 1
Poate te gandesti ca este complicat sa realizezi un instrument muzical urias si ca cel mic e posibil sa aleaga alte jocuri pentru exterior, insa te asiguram ca nu este atat de dificil pe cat poate parea. Vei avea nevoie de scanduri din pin de 90 x 35 mm, 10 m de sfoara din fibre de sisal de 10 mm, capsator pentru lemn si capse zincate (daca nu ai capsator poti folosi cu succes un ciocan si niste cuie in “U”), fierastrau, smirghel, vopsea, bormasina si burghie de 16 mm.

Pasul 2
Inainte de a transforma curtea casei tale intr-o sala de spectacol, mai intai trebuie sa construiesti instrumentul muzical. Xilofonul va fi format din noua scanduri de lemn, pe care va trebui sa le tai la dimensiunile corespunzatoare. Cea mai lunga va avea 1200 mm, dupa care le reduci pe fiecare cu cate 75 de mm, pana ajungi la cea mai mica, care va avea 600 mm.

Pasul 3
Rotunjeste colturile scandurilor si elimina toate aschiile folosind smirghelul. Dupa aceea te poti apuca de vopsit.

jocuri pentru exterior 1

Pasul 4
Ii poti implica si pe cei mici in aceasta activitate, care cu siguranta le va face placere si se poate inscrie si ea fara probleme in categoria jocuri pentru exterior, atata timp cat sunt sub supravegherea unui adult. Daca vrei ca acest xilofon sa fie un spectacol si pentru ochi, nu numai pentru urechi, atunci vopseste fiecare scandura intr-o nuanta diferita. Poti opta pentru varianta in care vopsesti toate cele noua scanduri in aceeasi culoare, dar nuante diferite (spre exemplu, de la rosu inchis pana la roz), varianta in care le vopsesti curcubeu, in mai multe culori sau varianta cea mai economica, in care le vopsesti pe toate in aceeasi culoare. Indiferent ce varianta alegi, aplica doua straturi de vopsea si lasa sa se usuce intre aplicari.

Pasul 5
Identifica locul in care vei amplasa xilofonul. Poti folosi un gard, un copac, stalpii de la casa sau poti construi niste piloni de care sa il fixezi. Taie suficienta sfoara incat sa ajunga de la un punct de ancorare la altul si sa ramana suficienta incat sa poata fi si legata.

jocuri pentru exterior 2

Pasul 6
Prinde sfoara de scandurile din lemn cu ajutorul capsatorului si al capselor zincate sau pur si simplu cu niste cuie in forma de “U” si un ciocan. Fixeaza cate doua cuie pentru capatul fiecarei scanduri si lasa o distanta de 90 mm intre scanduri.

Pasul 7
Dupa ce ai fixat toate scandurile de sfoara in ambele capete, leaga sfoara de punctele de ancorare, asigurandu-te ca este prinsa foarte bine.

jocuri pentru exterior 3

Pasul 8
Construieste-i celui mic si un ciocanel cu care sa bata in scandurile de lemn si sa poata compune cantecele inedite. Insurubeaza un picior de mobila din lemn pe un diblu de lemn de 16 mm.

Acest xilofon urias nu este numai o oportunitate extaordinara pentru cei mici de a inventa jocuri pentru exterior, dar este si un element decorativ fantastic pentru gradina ta.

Sursa: https://goo.gl/6X6pIQ