Orice lucru de pe planeta are nevoie de ingrijire si atentie. Viata obiectelor din jurul nostru se prelungeste sau se micsoreaza in functie de felul in care ne comportam cu ele. Asadar, in mare parte, depinde de noi cat de mult vor fi alaturi de noi lucrurile care ne ajuta sau ne fac viata mai usoara. Asemenea tuturor activitatilor de ingrijire, intretinerea semineului este esentiala pentru longevitatea sa.

Intretinerea semineului se face periodic si asigura o ardere mai buna si un mediu mai curat. Se recomanda arderea lemnului uscat pentru ca efectele sa fie cele asteptate. Curatarea sporadica a cosului de fum reduce riscul de autoaprindere a funinginii. In cazul in care detii un semineu cu sistem de curatare a geamului pe baza de aer, pentru a indeparta funinginea care acopera sticla, tot ce trebuie sa faci este sa intensifici arderea in focar pe o perioada scurta de timp. Astfel, caldura intensa impreuna sistemul de curatare cu aer vor indeparta particulele de funingine de pe sticla prin ardere. Daca nici acum funinginea nu se lasa dusa, inseamna ca se simte prea bine acolo ca sa plece asa usor. Poti aplica o alta metoda care consta in cateva actiuni simple: umezesti o bucata incretita de ziar, o tavalesti putin prin cenusa din partea de jos a focarului si freci geamul cu grija. Apoi funinginea se va lasa mai usor curata cu o carpa iar geamul va deveni curat, asa cum ii sade bine.

Curatarea focarului de cenusa este o activitate importanta pentru ca intretinerea semineului sa aduca si o functionare corespunzatoare. Surprinzator sau nu, cenusa nu trebuie curatata prea des, un strat de cenusa prezent pe fundul focarului este chiar benefic, avand rol de protectie. Bucatile de carbune nu inlesnesc aprinderea focului, asadar trebuie indepartati inainte de fiecare noua utilizare. Cenusa curata, provenita din lemn netratat, are multiple calitati si intrebuintari: este un bun izolant, este alcatuita in mare parte din minerale, poate fi folosita ca ingrasamant (este indicat chiar), detergent ori solutie de curatat. Cel mai bine este sa scoti cenusa din focar intr-un recipient din metal, pe care sa-l acoperi cu un capac din acelasi material. In acest fel vei evita izbucnirea unui incendiu.

Intretinerea semineului cuprinde mai multe activitati pe care e bine sa le repeti cel putin o data pe an. Verificarea placii deflectoare si a celor de fonta din interiorul focarului iti va permite sa constati daca intretinerea semineului a fost facuta corect prin examinarea gradului lor de uzura. Gratarul si placa de jos a focarului trebuie curatate cu ajutorul periei de sarma, urmand ca activitatea de curatare sa continue si in restul camerei de ardere. De asemenea, garniturile din jurul geamului trebuie verificate si, dupa caz, inlocuite.

Specialistii din cadrul departamentelor de prevenire a incendiilor ne aduc la cunostinta ca toate semineurile trebuie curatate cel putin o data pe an. Intretinerea corespunzatoare a semineului presupune si curatarea cosului de fum. Frecventa de curatare a cosului de fum va creste in cazul in care se observa depuneri de funingine neobisnuit de mari.

Un semineu curat si un cos asisderea asigura o ardere curata. Este bine de retinut ca lemnul ud este o sursa de funingine.