Se mai intampla uneori sa vezi ca o placa de gresie sparta care iti strica tot “ansamblul”. Ai scapat ceva greu pe ea sau, in timp, pur si simplu s-a deteriorat. Schimbarea unei placi de gresie este o operatiune simpla, necostisitoare, numai buna ca proiect de weekend.

Vei avea nevoie de:

1. Substanta de indepartat chitul intre rosturi
2. Ciocan
3. Dalta
4. Cutit de chit
5. Cutit
6. Placi de gresie de rezerva
7. Adeziv pentru gresie
8. Chit pentru gresie
9. Polizor unghiular si bormasina

Pasi de urmat pentru inlocuire placa gresie sparta

1. Indepartarea chitului dintre placile de gresie

Mai intai de toate, trebuie sa scapam de chitul dintre placile de gresie. Te poti folosi de un polizor unghiular sau daca nu ai unul la indemana, poti incerca cu un cutit: razuieste chitul cu cutitul pana cand acesta este indepartat complet. Daca observi ca ai un chit mai dur, poti cumpara o substanta de indepartat chitul si sa urmezi instructiunile de pe ambalaj. De regula trebuie sa astepti intre 1 ora si 2 ore pentru ca substanta sa isi faca efectul si trebuie sa ai mare grija sa nu cumva sa stropesti sau sa versi pe alte placi.

2. Indepartarea vechilor placi de gresie

Folosind o bormasina, gaureste placa cu probleme. Aceste gauri o vor face mai usor de indepartat. Apoi, cu un ciocan, sparge placa si indeparteaz-o bucata cu bucata cu ajutorul unei dalte. Este important sa pornesti de la marginea exterioara a bucatii de gresie si sa continui spre interior, pentru a nu deteriora alte placi. Scapa de orice urma a vechiului adeziv, folosindu-te de dalta si de ciocan.

3. Pregatirea noilor placi de gresie

Primul pas consta in asigurarea ca nu a mai ramas nici o urma a vechilor placi de gresie. Foloseste aspiratorul pentru a indeparta praful si  restul de adeziv. Apoi trebuie sa verifici daca noile placi de gresie se vor afla la aceeasi inaltime cu celelalte placi si ca nu se vor balansa. Daca se balanseaza sau se afla mai sus, va trebui sa mai elimini din resturile vechiului montaj, pana cand gresia va avea aderenta pe toata suprafata.

4. Montarea noilor placi de gresie

Aplica un strat subtire de adeziv pe spatele placilor cu ajutorul unui cutit de chit. Ai grija sa lasi o margine de cel putin 1 cm grosime, pentru a nu se iesi adezivul in afara atunci cand vei apasa placile de gresie. Aseaza placile unde trebuie si asigura-te ca sunt fixate bine. Lasa-le 24 de ore pentru ca adezivul sa se usuce.

5. Aplicarea chitului

Dupa ce s-a uscat adezivul, va trebui sa aplici un nou strat de chit. Acesta va proteja podeaua impotriva infiltratiilor de apa. Aplica chitul cu ajutorul unui cutit de chit, iar apoi, cu un burete umezit, sterge orice exces din jurul placilor de gresie inainte ca acesta sa se usuce.

6. Felicitari!

Acum ai o podea ca noua!

Pentru alte operatiuni, consulta in continuare site-ul nostru – www.plux.ro.