Cat de folositor poate deveni telefonul tau mobil atunci cand, pe langa functiile de baza pe care le stim si le folosim cu totii, el devine si o unealta pentru tamplarie? Nu sugeram sa-l folosesti pentru lucrari profesioniste, dar daca ai mici lucrari de facut prin casa – de exemplu, vreti sa agatati un tablou si aveti nevoie de un boloboc, aceasta aplicatie devine foarte utila.

iHandy Carpenter este o aplicatie smartphone tamplarie disponibila atat pentru iPhone cat si pentru smartphone-urile care opereaza cu platforma Android si  include 5 unelte:

 • Un raportor pentru masurarea unghiurilor de la 0 la 180°

aplicatie smartphone tamplarie

 •  O rigla care indica lungimea atat in centimetri, cat si in inch. Aceasta rigla poate masura si obiecte mai lungi decat telefonul, tragand de ea la stanga sau dreapta; este foarte usor, mai ales ca in meniul aplicatiei exista chiar un filmulet demonstrativ

aplicatie smartphone tamplarie

 • Un fir cu plumb care iti arata daca peretii si alte structuri sunt aliniate perfect verticat

iHandy Carpenter3

 • Un boloboc pentru a masura daca o suprafata este perfect orizontala

aplicatie smartphone tamplarie

 • O nivela pentru a determina panta unei suprafete

aplicatie smartphone tamplarie

Odata calibrate, firul cu plumb, nivela si bolobocul pot fi folosite si ca aparat de masurare a inclinarii – trebuie doar sa cititi unghiul afisat pe ecran. Pentru aceasta, dupa ce faceti masuratoarea, apasati butonul „Hold”, iar pe ecran va „ingheta” ultima citire, chiar daca miscati telefonul.

Cum se calibreaza firul cu plumb:

 1. gasiti un colt intre 2 pereti verticali
 2. puneti telefonul cu spatele pe un perete si cu o latura pe celalalt perete
 3. apasati butonul de calibrare

Cum se calibreaza nivela:

 1. gasiti o suprafata plana, orizontala (o masa, de exemplu)
 2. puneti telefonul pe masa (spatele telefonului pe suprafata mesei)
 3. apasati butonul de calibrare

Cum se calibreaza bolobocul:

 1. gasiti o suprafata plana, orizontala (o masa, de exemplu)
 2. puneti telefonul pe masa (o latura a telefonului pe suprafata mesei)
 3. apasati butonul de calibrare

Calibrati intotdeauna instrumentele inainte de a face masuratori!

Cum se foloseste firul cu plumb pentru a masura verticalitatea unui perete (2 modalitati):

 1. Lipiti spatele telefonului de peretele pe care il verificati. Daca umbra firului cu plumb sau punctul rosu din dreapta sus este pe axa X (valoarea lui y este 0), atunci peretele este perfect drept si vertical fata de pamant. De notat ca valoarea afisata a lui x nu trebuie sa fie 0.
 2. Lipiti marginea telefonului de peretele pe care il verificati. Daca umbra firului cu plumb sau punctul rosu din dreapta sus este pe axa Y (valoarea lui x fiind 0), atunci peretele este perfect drept si vertical fata de pamant. De notat ca valoarea afisata a lui y nu trebuie sa fie 0.

Cum se masoara panta unei suprafete:

 1. Utilizati nivela. Puneti telefonul pe suprafata inclinata (marginea telefonului trebuie sa fie in linie cu directia pantei suprafetei; pentru a confirma acest lucru, verificati daca valoarea afisata a lui y este in jur de 0). Valoarea afisata pentru x este unghiul suprafetei masurate.
 2. Folositi bolobocul. Puneti telefonul cu spatele sau una dintre laturi pe suprafata pe care o testati. Vedeti in functie de pozitia bulei cat de inclinata este suprafata respectiva.

Noi va recomandam sa folositi firul cu plumb pentru suprafete verticale si polobocul pentru cele orizontale!

Cu siguranta ca mesterii „adevarati” nu vor renunta la trusa de scule consacrata in favoarea acestei aplicatii dragute. Dar daca esti un amator si ai o mica lucrare domestica, daca nu ai prin casa intrumentele necesare sau poate nu ai chef sa le cauti, aceasta aplicatie te salveaza.