Bucataria este o camera multifunctionala – e locul in care gatesti si depozitezi vesela, condimente si ingrediente, e restaurantul tau preferat, unde tu decizi in privinta meniului iar masa la care mananaci de obicei este intotdeauna disponibila, ca si cum ai fi rezervat-o pe termen nelimitat. Cu putina organizare poti transforma bucataria intr-un loc in care timpul si spatiul se afla sub comanda ta. Pentru eficientizarea spatiului nu-ti trebuie decat cateva materiale, putina bunavointa si idei creative puse in aplicare.
Pasul 1
In general, in dulapurile din bucatarie depozitam cea mai mare parte a necesarului pentru gatit si servire. Suntem in avantaj daca avem pe lista foarte rar mancaruri procesate, asta inseamna ca nu ne vom lovi des de cutii si pungulite pentru care avem cativa ani timp de gandire inainte de a le consuma. Deschide larg usile dulapului. Daca nu observi destul spatiu de depozitare, inseamna ca nu ai privit cu incredere spre interiorul usilor lui. Aici se pot monta mici rafturi care vor aerisi spatiul si vor ajuta la eficientizarea spatiului.
Pasul 2
Inainte de toate, cumpara niste autocolant si lipeste-l pe interiorul usilor de la dulap. Dupa ce l-ai incadrat bine pe usa si ai eliminat surplusul de pe margini, poti considera ca ai deja baza pentru un dulap mai estetic si incapator.
Pasul 3
Incepe constructia noilor rafturi prin stabilirea componentelor. In partea de sus a usii poti avea un cuier pentru linguri de lemn, spatula si alte unelte din aceasta categorie. Cuierul va fi compus dintr-o banda de lemn sau plastic si cateva carlige; poate fi productie proprie sau cumparat, pentru ambele variante trebuie avute in vedere dimensiunile. In functie de lungimea dulapului, poti atasa unul sau doua rafturi pe interiorul usii, sub cuier.
Pasul 4
Incadreaza cuierul intre cele doua laturi laterale ale usii, fara sa le depasesti, pentru a nu impiedica inchiderea corespunzatoare a usii. De asemenea, rafturile pe care le montezi pe interiorul usii trebuie sa fie pozitionate intre rafturile dinauntrul dulapului, pentru a nu se intersecta. Rafturile sunt de forma dreptunghica si se pot construi din trei bucati de lemn, doua scurte in lateral si una lunga la baza, unite intre ele. Paralel cu baza raftului, vei fixa o bara rotunda din lemn, ca o balustrada, pentru a preveni alunecarea recipientelor de pe raft in momentul inchiderii sau deschiderii usilor de la dulap.
Pasul 5
Fixarea cuierului si a rafturilor pe interiorul usii de la dulap se va face cu ajutorul unui adeziv puternic. Cuiele nu sunt recomandate pentru ca risti sa strapungi usa. Dupa ce te-ai asigurat ca adezivul s-a uscat, poti trece la aranjarea recipientelor de condimente pe raft.
Alte sugestii pentru eficientizarea spatiului in bucatarie
Paharele pot fi asezate in raft pe doua straturi. In partea de jos asaza paharele mai inalte, pe doua randuri, cu gura in jos. Peste ele pune o tava sau o placa dreptughiulara subtire, din plastic sau lemn. Deasupra ei vei aranja urmatorul strat de pahare, tot cu gura in jos.
Pe interiorul unei alte usi de la dulap poti lipi, cu banda dublu adeziv, o cutie pentru servetele in care ai asezat pungile de plastic de care te tot lovesti prin casa.