Natura iti ofera tot ce ai nevoie pentru a duce o viata linistita si lipsita de griji. Lumineaza o incapere intunecata pe timpul zilei fara a te folosi de energia electrica, construind un bec solar cu foarte putine materiale.

Pasul 1
Pentru construirea acestui sistem de iluminat simplu si ecologic vei avea nevoie de o sticla goala de 2 litri din plastic, o bucata de tabla galvanizata, solutie de etansare (cauciuc siliconic), inalbitor si apa filtrata.

Pasul 2
Cauta prin gospodarie o foarfeca pentru tabla si taie tabla de otel zincata (poti folosi atat ondulata cat si plata, ramane la alegere ta). Bucata taiata trebuie sa aiba in jur de 22,5 x 25 cm.

Pasul 3
Deseneaza pe o bucata de carton circumferinta sticlei de plastic si decupeaz-o. Aceasta va servi drept sablon. In centrul bucatii de tabla, deseneaza cu un marker doua cercuri, folosind sablonul realizat anterior. Cel de al doilea cerc trebuie sa fie putin mai mic decat circumferinta sticlei si sa fie desenat la aproximativ un centimetru de primul.

Pasul 4
Decupeaza cercul mai mic utilizand o dalta pentru a strapunge tabla. Taie radial diferenta de 1 cm, folosind o foarfeca pentru tabla. Realizeaza fasii, indoaie-le in sus, perpendicular pe foaia de tabla zincata.

bec solar

Pasul 5
Folosind un smirghel, netezeste bine sticla de plastic, in special in a treia parte de sus, unde va fi pozitionata tabla zincata. Acest poces este necesar pentru ca solutia de etansare sa se lipeasca mai bine.

Pasul 6
Introdu sticla in tabla zincata pana in treimea superioara, dupa care aplica solutia de etansare pe fasiile de tabla indoite in sus, dar si in partea de jos, de jur imprejurul sticlei. Lasa sa se usuce, conform instructiunilor de pe ambalaj.

bec solar

Pasul 7
Umple sticla cu apa filtrata, adauga 10 ml de inalbitor si pune-i capacul original.

Pasul 8
Cu acest pas poti spune ca ai realizat un bec solar. Tot ce iti mai ramane de facut este sa il instalezi pe acoperis. Realizeaza o gaura in acoperis, similiara ca dimensiune cu circumferinta sticlei utilizate.

Pasul 9
Asaza noul tau bec solar in gaura si asigura-te ca este bine fixat.

Pasul 10
Folosind o bormasina fara fir, da 4 gauri pe fiecare parte a tablei zincate in care este introdusa sticla si pune-le in nituri.

Pasul 11
Aplica solutie de etansare in jurul tutror marginilor tablei galvanizate, asigurandu-te ca ai acoperit si niturile, pentru a evita scurgerile nedorite.

Pasul 12
Pune un tub de plastic de protectie deasupra capacului sticlei si aplica solutie de etansare. Becul lumineaza la o putere de 55 de wati, si fara sa te coste nimic.  Singurul aspect care ridica semne de intrebare este cum poti stinge un bec solar? Raspunsul este simplu, astepti sa vina noaptea. Spor la treaba!