Sa zicem ca fereastra prin care au intrat atatea rasarituri in casa ta se poate numi veche. Posibil, mai ales ca au aparut de prea multa vreme alt tip de ferestre si cele din lemn au fost inlocuite. Prin modul in care au fost pictate sau sculptate, ferestrele din lemn sunt si vor ramane adevarate decoratiuni exterioare. Totusi, in acelasi timp in care nu poti sculpta in sau picta pe rama de termopan, deopotriva poti salva o bucata buna dintr-un trunchi daca alegi ferestrele din termopan. Orice alegere e binevenita, insa pentru cei care s-au atasat de ferestrele lor din lemn si vor o schimbare, avem o solutie de a pastra acei zori ai zilei incadrati de ramele lor: decoratiuni exterioare cu flori incantatoare. Am folosit in articolele precedente ferestrele pe post de rame pentru forografii, dar de data aceasta le vom transforma in adevarate tablouri vii.

Pasul 1
Necesarul vine primul: cateva stropitori vechi pe care sa le coloram, vopsea cu care sa le dam o noua fata stropitoarelor, pamant fertil, seminte de flori, bormasina, suruburi si buna dispozitie. Intr-adevar, ar mai fi nevoie si de un gard care sa sprijine expozitia noastra de tablouri vii.

Pasul 2
Gaseste un loc propice pentru a aseza fereastra. Cel mai indicat ar fi sa o putem fixa in gard, asa ca vom avea in vedere ca cel putin una dintre margini sa fie lipita de o baba (a gardului, nu a satului), ca sa putem introduce suruburile intr-o baza solida. Poate ne va trebui si o surubelnita electrica, ca sa nu cumva sa se crape rama din lemn cand o sa vrem sa batem trecutul zdravan in cuie. Daca extremitatile ferestrei nu se suprapun cu doua babe consecutive, ii putem atasa laturii nefixate in baba o scandura, dupa ce in prealabil am prins-o de una dintre uluci.

Pasul 3
Acum ca am creat cadrul expozitiei, vom trece la partea artistica. Vom vopsi fiecare stropitoare in parte, pe exterior, avand in vedere o combinatie de culori cat mai armonioasa. Dupa ce se vor usca, vom trece la fixarea lor in fereastra. Pentru un aspect de efect, vom masura cu atentie lungimea ferestrei, fiindca vor arata mai bine daca le asezam cam in acelasi loc, la aproximativ aceeasi distanta de celelalte laturi. Dupa ce facem masuratorile de rigoare si marcam locurile in care se vor fixa stropitorile, vom perfora manerele lor pentru a le fixa in suruburi. Ar fi de preferat ca suruburile sa fie groase, lungi si puternice, din moment ce greutatea „ghivecelor” se va mari odata cu aparitia pamantului fertil.

Pasul 4
Dupa ce am asezat toate stropitorile in pozitiile dorite, e momentul sa le umplem cu pamant fertil. Chiar daca deja pare ca avem parte de niste decoratiuni exterioare de exceptie, ar mai fi ceva de adaugat. Pamantul fertil poate fi combinatie de pamant de gradina, compost obtinut din plante, legume si fructe uscate si o mana de nisip pentru un drenaj mai lent. Tot ce nu-ti mai foloseste in materie de resturi vegetale poti strange intr-o gramada, pe care ploaia si soarele o vor transforma in ingrasamant natural.

Pasul 5
Urmeaza sa dam viata tablourilor noastre. Am fixat fereastra, am vopsit stropitorile, le-am umplut cu pamant, acum nu ne ramane decat sa punem semintele de flori acolo unde le este locul. Adancimea maxima pentru sadirea lor este de o jumatate de deget aratator, insa optim ar fi sa ne oprim cu adancirea la sfertul lui. Apoi le acoperim cu pamant si le udam cu drag pana cand va incolti certitudinea ca am facut o treaba buna. Iata si alte decoratiuni exterioare care ne scot in evidenta laturile frumoase si in acelasi timp ne lasa spatiu de joaca in curte.