Pentru cei mai multi dintre parinti, nasterea copilului este intr-adevar un miracol, un moment in care invata ca fericirea este la indemana oricui. Din acest motiv, siguranta bebelusului in casa este primordiala, mai ales ca de aici incep primele lui descoperiri in viata. Lumea copilului nu cunoaste limite, dimensiuni, bariere. Pentru el fiecare zi este o poveste, orice traire este captivanta. Atunci cand va incepe sa exploreze, chiar si cel mai mic coltisor al casei este numai bun pentru aventura cunoasterii. De aceea, este important sa stim cum transformam siguranta bebelusului in casa intr-o certitudine.

Cerceteaza imprejurimile de la nivelul ochilor bebelusului tau
Iata ca poti sa dai in mintea copiilor intr-un mod neasteptat de productiv. Fara sa stai prea mult pe ganduri, incepe sa mergi de-a busilea prin casa pentru a identifica potentiale pericole de la nivelul privirii copilului tau. Cuie, cabluri, suruburi sau alte obiecte mici, praful, nu se observa cu usurinta de la inaltimea unui adult. Fiind in perioada in care orice este atractiv, va inspecta o sumedenie de lucruri la care nici nu te gandesti. Asa ca, pune-te pe coate si inlatura orice n-ai vrea sa bage puiutul in gura.

Indeparteaza sau acopera marginile ascutite
Mobila cu unghiuri ascutite nu este chiar cel mai bun prieten al bebelusilor care abia invata sa mearga. Inlocuieste masuta de cafea cu marginile in colturi cu una cu margini rotunde sau, ca bebelusul sa se poata misca in voie, poti lua in considerare chiar eliminarea ei. Totusi, daca nu-ti plac schimbarile majore, fa unele mai mici si achizitioneaza elemente de siguranta care acopera colturile.

Acopera iesirile de la prize
Prizele pe care le folosesti au probabil un stecher inauntru, in celelalte poti aseza blocaje de siguranta, niste stechere din plastic, cu cheie, care raman fixate si impiedica orice contact cu electricitatea.

Plantele si copilul
Este de preferat ca plantele sa fie asezate intr-o camera unde copilul are mai putin acces sau deloc, ori, daca este posibil, sa fie suspendate. Plantele sunt o prezenta importanta in viata copilului, insa trebuie sa-i tii mainile departe de pamantul din ghivece sau sa te asiguri ca nu ia o frunza ca gustare intre mese.

Instaleaza incuietori speciale pentru dulapuri
Bucataria este unul dintre locurile cele mai pline de peripetii. Ia in vedere ca accidentele se intampla cu o viteza uimitoare, sertarele cu tacamuri si detergentul de vase sunt destul de la indemana. Cel mai bine este sa-l ai pe cel mic sub atenta supraveghere, oriunde s-ar afla si in special atunci cand este in bucatarie.

Usa de la baie ramane inchisa
Baile fac parte din aceeasi categorie de pericol sporit ca si bucatariile. Aici se gasesc, de asemenea, produse chimice pentru curatare, rafturi cu pastile, robinete, vase de toaleta. Ar fi indicat sa-ti creezi un obicei din inchiderea usii de la baie.

Camera bebelusului
In primul rand, vei fi asaltat(a) de tot felul de „trebuie sa ai-uri” din partea comerciantilor dornici sa-ti vanda multe produse de care nu ai nevoie. Fa o analiza rationala inainte de a cumpara produse si alege exact ceea ce este cu adevarat util.

In ceea ce priveste masurile de siguranta legate de patut:
• Spatiul dintre bare trebuie sa fie suficient de mic pentru ca bebelusul sa nu se poata strecura printre ele
• Patutul sa se afle la distanta de cabluri, perdele sau draperii
• Salteaua  sa aiba o marime mai mica cu maximum doua degete fata de marginile patului – daca exista goluri mai mari, acopera-le cu materiale textile
• Atunci cand bebelusul se va putea ridica în picioare, evita sa lasi jucarii în preajma sa le poate folosi pentru a se urca pe grilaj

De retinut
• Telefoanele mobile trebuie tinute cat mai departe de copil
• Atentie, orice obiect care poate provoca strangularea trebuie sa se afle cat mai departe de copil: cabluri, ham, bretele, curea etc.
• Jucariile sa fie potrivite pentru varsta copilului, sa nu aiba componente mici care se pot desprinde, nasturi, bile, care pot fi inghitite sau margini ascutite

Da, stim, poate fi o provocare sa intri in mintea unui bebelus a carui ocupatie este curiozitatea, dar in acest fel siguranta bebelusului in casa va fi mai usor de realizat. Si nu uitati – pe masura ce copilul creste, un rol foarte important al parintelui tine de puterea exemplului. Este de datoria noastra sa fim asa cum le pretindem copiilor nostri sa fie: cuminti, disciplinati, ascultatori, perseverenti, sinceri, visatori, demni, veseli, onesti, recunoscatori, altruisti.