Plantarea copacilor este un act de inestimabila valoare. Un copac infrumuseteaza peisajul, aduce aer curat, umbra, protectie. Fie ca stai la casa ori la bloc, spatiul tau exterior se va imbogati cu un decor viu, care se schimba in functie de anotimp si se potriveste oricarui cadru. Copacul iti va arata intotdeauna ce inseamna sa cresti cate putin in fiecare zi, sa te adaptezi mediului, sa te inalti cu propriile forte, sa oferi ce ai mai bun oricarei fiinte care te intalneste. Copacul va creste si le va fi recunoscator si stramosilor tai, pentru ca tu, cu o simpla hotarare, ai transmis mai departe sansa la viata.
Etape in plantarea copacilor
Pasul 1
Pentru plantarea unui copac e suficienta bunavointa, nu e nevoie de unelte speciale. Este insa necesar sa iei in considerare momentul plantarii. Perioada propice pentru plantarea copacilor este aceea in care puietul se afla in repaus vegetativ, respectiv toamna dupa caderea frunzelor sau primavara inainte de inmugurire.
Pasul 2
Alege specia de copac in functie de zona de relief, caracteristicile solului si rolul pe care vrei sa-l indeplineasca. Pare complicat, dar nu e. Trebuie doar sa tii seama de calitatea solului, de preferat sa aiba drenaj bun si nu fie argilos. Daca nu visezi la o padure de palmieri in spatele casei, esti in siguranta. Coniferele ajuta la blocarea vanturilor, intimitatea ti-o asigura arbustii sau tufele cu frunzis bogat, umbra deasa vine de la foioase cu coroana generoasa.
Pasul 3
Puietul se gaseste in trei variante: in ghiveci, cu radacina in sac cu pamant sau cu radacina libera. Cand te-ai hotarat in privinta locului, sa ai in vedere dezvoltarea ulterioara a copacului, priveste in sus – sa nu existe vreun obstacol in calea cresterii sale armonioase: cabluri de curent electric, stalpi de iluminat, balcoane, terase etc. Sapa o groapa larga, cam de trei ori mai lata decat ghiveciul, saculetul de pamant sau radacina copacului, si tot atat de adanca precum acestea. In principal, daca nu cumperi puietul, micul copacel poate sa aiba maximum 2 m inaltime si tulpina subtire. In cazul acesta, groapa trebuie sa aiba o adancime de minimum 50-60 de cm. Daca solul este foarte compact, groapa trebuie sa fie cat mai larga, pentru a permite radacinilor sa se dezvolte in solul mai afanat.
Pasul 4
Pregateste copacul cu grija, toate radacinile lui sunt importante, niciuna nu trebuie sa se franga si nici solul din jurul lor (daca exista) sa se scuture. Daca radacinile copacului sunt uscate, ar fi indicat sa fie lasat cateva ore intr-o galeata cu apa. Desparte cu atentie radacinile innodate pentru o dezvoltare sanatoasa a copacului.
Pasul 5
Adauga cateva palme de pamant in mijlocul gropii, cat pentru un mic damb. Radacinile se vor aseza mai bine astfel. Ai putea, de asemenea, sa gauresti peretii si fundul gropii cu o furca sau unealta ascutita, pentru ca radacinile sa poata patrunde mai usor. Asaza copacul in centrul gropii, apucandu-l de la baza si nu de tulpina. Evita sa plantezi copacul prea adanc.
Pasul 6
Acum poti sa asezi pamantul la loc in groapa, in straturi succesive. Apasa cu grija solul ca sa elimini golurile de aer, fara sa-l tasezi prea tare. Adauga ingrasamant natural daca solul este prea argilos sau foarte compact. Toarna apa peste fiecare strat.
Pasul 7
Ai pus inapoi tot pamantul in groapa? Foarte bine, urmeaza sa creezi un mic baraj in jurul copacului, ca sa-i revina cat mai multa apa si sa uzi din belsug.
Pasul 8
Ca sa domolesti evaporarea apei, asterne un strat protector din frunze si scoarta de copac. Presara stratul in perimetrul barajului, cu exceptia zonei din jurul tulpinii.
Pasul 9
Foloseste tarusi de sustinere daca marimea si starea copacului o impun, el se poate apleca in bataia vantului sau in cazul ploii abundente. Dupa ce copacul si-a fixat radacinile, demonteaza tarusii pentru a nu lipsi trunchiul de libertate.
Pasul 10
Viziteaza-ti cat poti de des prietenul, ingrijeste-l. Poti sa-i si vorbesti, sigur te va asculta. E doar un copil in primul an dupa plantare, asa ca asigura-i apa necesara o data pe saptamana sau mai des in zilele toride. Tine cont ca radacinile copacului au aproape aceeasi extindere ca si ramurile sale.
Copaci care se dezvolta mai rapid: frasin, tei, salcam, platan, castan, mesteacan, salcie, ulm, plop.