Te-ai gandit vreodata sa te apuci de vopsit textile? Canapeaua sau fotoliile arata foarte bine intr-o nuanta deschisa, insa acest lucru este valabil doar pentru o perioada scurta de timp. Entuziasmul cu care te asezai inainte pe fotoliu va fi inlocuit foarte repede cu sentimentul de dezgust la vederea tuturor amprentelor de pe manere sau la micile pete care vor aparea inevitabil. În aceste conditii, decat sa inchizi ochii si sa pretinzi ca nu exista sau sa achizitionezi altele, mai bine te apuci de vopsit textile.
Pasul 1
Cand vorbim de vopsit textile, trebuie sa ai la indemana o serie de materiale si ustensile, fara de care nu te poti apuca de treaba. Asadar, vei avea nevoie de o sticla curata cu pulverizator, pensula de vopsit, medium pentu textile, vopsea latex, vopsea pentru textile intr-o culoare contrastanta cu vopseaua latex (in cazul in care vrei sa realizezi si un model), hartie din spuma (pentru stampila) si o bucata de lemn sau un panou poliuretan (pentru spatele stampilei).
Pasul 2
Inainte de a incepe procedura de vopsit textile trebuie sa cureti un pic fotoliul sau canapeaua. Freaca piesa de mobilier cu un burete umed si las-o sa se usuce.
Pasul 3
Cat timp se usuca fotoliul, pregateste materialele pentru vopsit textile. In functie de dimensiunea piesei de mobilier, amesteca o parte de medium pentru textile cu doua parti de vopsea latex.
Pasul 4
Inainte de a te apuca de vopsit textile, pregateste putin spatiul de lucru. Asaza sub fotoliu o folie, pentru a proteja parchetul si imbraca-te corespunzator. Un sort iti va fi folositor pentru a nu te pata si ideal ar fi daca ai face tot procesul fara incaltari (vei fi concentat sa iasa totul bine, asa ca nu vei mai acorda atentie stropilor care vor pica pe jos si este posibil sa calci pe ei si sa ii duci in toata casa).
Pasul 5
Pune apa calduta in sticla cu pulverizator si stropeste fotoliul astfel incat sa fie usor umed (nu foarte ud). Daca materialul este umezit, vopseaua va intra in straturi mai fine si mai subtiri.
Pasul 6
Cu ajutorul unei pensule incepe sa aplici vopseaua intr-un strat subtire. Dupa primul strat, lasa vopseaua sa se usuce cateva ore bune. Daca nu esti multumit de capacitatea de acoperire a vopselei, mai aplica un strat la fel de subtire si lasa-l sa se usuce.
Pasul 7
Pentru a adauga o nota distinctiva piesei de mobilier, ii poti realiza un model. Realizeaza stampila in ce forma doresti din hartie din spuma. Lipeste pe spatele hartiei din spuma o bucata de lemn sau alt material rigid decupat in aceeasi forma. Acesta te va ajuta atunci cand pui stampila cu vopsea.
Pasul 8
Inainte de a aplica stampila pe piesa de mobilier, efectueaza cateva teste pe un alt material pentru a stabili ce cantitate de vopsea trebuie sa folosesti. Vei obtine rezultate mai bune daca aplici vopseaua pe stampila cu o pensula subtire decat daca inmoi stampila propriu zisa in vopsea. Foloseste o vopsea pentru textile intr-o nuanta contrastanta cu cea pe care ai folosit-o anterior.
Pasul 9
Aplica stampila cu vopsea in orice model doresti astfel incat sa fii multumit de rezultatul final.
sursa: http://goo.gl/xEK4VY