Se intampla ca uneori mintea si corpul sa mearga in directii diferite. Sau, cand nu analizam o actiune inainte de a o savarsi, sa obtinem un rezultat total opus fata de ceea ce intentionam. Sau pur si simplu se intampla sa ne trezim ca o urma de lovitura in lemn ar vrea sa ne fie oaspete pentru mai mult timp. Cum nu poti sa renunti la canapea doar pentru ca persoana care sta pe ea a devenit o companie neplacuta, nu e nevoie sa inlocuiesti o piesa de mobilier din cauza unei mici adancituri. Poate ca urma de lovitura in lemn ar putea fi o pilda pe termen lung, dar, in acelasi timp, repararea ei e un semn ca greselile se pot indrepta destul de repede, chiar de indata ce au fost constientizate.

Pasul 1
Aduna langa tine ajutoarele de care ai nevoie: un fier de calcat care face treaba buna la fel de repede cum se-ncinge, un servetel cu obraz subtire si grosime mare (sau mai degraba o carpa) si o echipa de stropi de apa.

Pasul 2
Inainte de a te apuca de treaba, asigura-te ca finisajul mobilierului a fost facut cu ulei si nu este lacuit. Aceasta metoda de a indeparta o urma de lovitura in lemn se aplica numai pentru suprafete care au avut parte de un finisaj in ulei. Lacul de pe suprafete se topeste sub influenta unei surse de caldura si de aceea solutia nu este potrivita pentru acest tip de suprafete lemnoase.

Pasul 3
Cand te confrunti cu o urma de lovitura in lemn, ai de-a face cu fibre comprimate, iar aburul cald le va dilata pentru a reveni la froma initiala. Asadar, pune fierul de calcat in functiune si, intre timp, toarna putina apa peste suprafata afectata.

urma de lovitura lemn. lemn zgariat 2

Pasul 4
Asaza carpa sau servetelul peste suprafata umezita si preseaza cu fierul de calcat. Dupa doua-trei miscari inainte si inapoi, ridica fierul de calcat, indeparteaza carpa si verifica rezultatul. Daca zona afectata nu s-a indreptat suficient de mult, repeta procedeul pana cand adancitura va disparea. Atentie! Nu stationa cu fierul de calcat pe adancitura, calca prin miscari succesive, ca si in cazul unui material textil.

Pasul 5
Dupa ce ai indreptat urma, sterge suprafata cu o carpa. Metoda fierului de calcat poate fi aplicata si in cazul zgarieturilor insa, daca sunt mici, este de preferat sa se aplice ulei special pentru finisarea suprafetelor din lemn si vor deveni inobservabile.