Podeaua din lemn este o alegere buna si, daca este intretinuta corespunzator, rezista multi ani la rand. Este firesc insa sa se intample inevitabilul si la un moment dat sa se pateze cumva, insa provocarea consta in a sti ce fel de metoda de curatare corespunde cu diferite pete de pe podeaua din lemn.

Intotdeauna, indiferent de ceea ce se varsa pe podea, primul pas este acelasi: stergeti podeaua. Indepartati cioburile daca originea petei este spargerea unui pahar sau a unui vas. Ulterior, stergeti cu grija podeaua cu un mop. Turnati apa calda intr-o galeata si amestecati-o cu detergent. Inmuiati o carpa in galeata si apoi stoarceti-o pentru a evita excesul de lichid. Frecati apoi podeaua, unele pete pot fi curatate usor, cu ajutorul acestei metode simple. Daca pata persista, puteti sa apelati la ajutorul unui lichid mult mai puternic: etanolul. Turnati putin etanol peste mop si apoi stergeti pata pana cand dispare. Scufundati un alt mop in galeata cu apa calda, stoarceti bine si stergeti suprafata pentru a inlatura etanolul, după ce pata a fost indepartata.

Petele de cerneala sau cele care provin de la bauturi alcoolice si racoritoare
Petele de cearneala sau de la mancaruri fara grasimi, bauturi alcoolice ori racoritoare necesita un detergent mai puternic. Amestecati un capacel de solutie speciala pentru curatarea podelei din lemn cu 3-4 litri de apa calduta. Inmuiati in galeata un mop din microfibra, apoi curatati zona respectiva. Daca pata persista, treceti la pasul urmator – curatarea cu otet alb (distilat). Combinati o ceasca de otet alb cu putina apa rece intr-un vas. Inmuniati o carpa in solutia astfel obtinuta si stergeti suprafata patata. Dupa ce pata dispare, folositi o carpa umeda pentru a sterge otetul.

Petele de grasime si iod
Daca pe podeaua din lemn apar pete de grasime sau iod, amestecati o ceasca de amoniac cu o ceasca de apa. Scufundati o carpa in amestec si frecati pata. Daca pata e mai incapatanata din fire si nu renunta cu una, cu doua, umeziti si mai mult carpa si incercati din nou.

Pete de urina pe podeaua din lemn
Iubim animalele, nu doar ca-s ale noastre, dar uneori se intampla sa uite ca inauntru nu e tocmai ca afara. Fie ca e un semn de marcare a teritoriului sau doar o scapare, petele proaspete se pot indeparta cu o carpa umezita in apa fierbinte. Puteti, de asemenea, sa adaugati bicarbonat de sodiu direct pe pata si apoi sa folositi o alta carpa pentru a sterge pudra de bicarbonat. In cazul unei pete mai persistente, folositi un preparat format din doua sau mai multe substante de curatare, specifice podelelor din lemn. Dupa ce ati scapat de pata, folositi o carpa umeda pentru a inlatura preparatul.

Dupa cum se poate observa, uneori nu e suficienta numai rabdarea pentru a curata tot felul de pete de pe podeaua din lemn.