A venit primavara si vrei sa iti infrumuseti curtea cu o fantana de gradina? Esti dornic sa iti lasi amprenta pe proiectele din casa si gradina ta si in felul asta sa economisesti o parte din buget? Poate ca uneori vine muntele la Mahomed, insa cel mult pe bucati, dar raul isi vede de cursul lui nestavilit. Asta face ca nimic sa nu fie prea complicat daca esti plin de entuziasm, mai ales ca pentru o apa curgatoare in gradina ta nu trebuie sa muti nici munti, nici rauri. Vei vedea in cele ce urmeaza cat de simplu e sa ai propria ta fantana de gradina.
Sa pornim cu inceputul ca, daca am lua startul din oricare alta parte, rezultatul n-ar putea fi altul decat unul incomplet. Pentru ca fantana sa-ti zambeasca din gradina, ai nevoie de trei lucruri esentiale: apa, care trece de jos in sus si inapoi, printr-un circuit inchis; o pompa care sa o propulseze si o constructie mica din piatra peste care apa sa se reverse, iar daca nu ai piatra, poti folosi oricare alt material ai la indemana, atata timp cat este rezistent la curgerea continua a apei.
Lista de cumparaturi pentru fantana din gradina:
– Bazin pentru pompa
– Pompa (care trebuie sa fie cufundata in apa permanent)
– Conducta de PVC (2,6 cm)
– Teava de cupru (cu cel putin 70 de cm mai mare decat lungimea fantanii gandita de tine)
– Adaptor de comprimare de 1.30 pe 1.30 cm (pentru conectarea tevii la pompa)
– Robinet cu bila de 1.30 cm (asigura reglarea curgerii apei)
– Paravan (preintampina infundarea pompei cu reziduuri)
– Pietre sau alt material din care sa construiesti structura (adecvat pentru o structura stabila)
– Pietris pentru drenare
– Pietre de dimensiuni mici (o galeata de 20 de l ar trebui sa fie suficienta)
Pasul 1
Alege locul unei vei pozitiona fantana, tinand cont de faptul ca pompa trebuie undeva conectata la reteaua de curent. Sapa groapa pentru pompa, avand grija sa aiba o adancime mai mare cu 5 cm decat inaltimea bazinului si sa fie suficient de larga pentru a-l gazdui. Bazinul trebuie sa aiba o latime cu aproximativ 17 cm mai mare decat diametrul bazei fantanii si o inaltime cu circa 31 de cm mai mare decat pompa, pentru a incapea toata instalatia. Sapa si un sant ingust si de adancime mica pana la cel mai apropiat punct de evacuare.
Pasul 2
Presara in groapa un strat de 5 cm de pietris pentru drenare. Netezeste putin stratul pentru a evita inclinarea si asaza bazinul peste el. Masoara distanta dintre punctul de evacuare si marginea gropii. Taie conducta din PVC in functie de marimea distantei masurate. Intinde o sfoara de-a lungul conductei si leaga un capat al ei de stecherul pompei. Trage stecherul prin conducta si fixeaza-l bine pentru a nu fi tras inapoi. Asaza conducta in sant si acopera cu pamant.
Pasul 3
Asaza pompa in centrul bazinului. Acopera groapa cu paravanul si marcheaza exact locul din dreptul orificiului prin care va intra teava de curpu. De asemenea, marcheaza si capatul paravanului care se afla cel mai aproape de conducta.
Pasul 4
Creaza o deschizatura. Decupeaza din paravan un cerc cu diametrul corespunzator tevii de cupru. Creaza o usita flexibila prin decupaje in trei laturi, in dreptul marcajului pentru conducta. Usita trebuie sa fie suficient de mare pentru a-ti permite sa scoti pompa prin ea, pentru activitati de service.
Pasul 5
Cupleaza teava de cupru cu pompa. Taie o bucata de 10 cm din capatul tevii de cupru. Scoate piulita de strangere din capetele robinetului cu bila. Introdu o piulita a robinetului, apoi inelul de alama sau bratara de otel prin teava de cupru. Introdu teava intr-unul din capetele robinetului si apoi strange manual piulita peste bratara de otel in filetul robinetului. Ataseaza bucata de 10 cm taiata din teava de cupru in celalalt capat al robinetului in acelasi fel.
Insurubeaza partea neteda a adaptorului in gura de evacuare (orificiul de sus). Introdu capatul racordului in teava scurta, apoi baga piulita si inelul de strangere prin teava. Cupleaza teava scurta cu pompa prin piulita de strangere. Strange toate 3 suruburile cu o cheie ajustabila. Toarna un strat de 5 cm de pietris de drenaj pe fundul bazinului. Asaza pompa in centru bazinului, cu teava in sus. Trage paravanul peste teava si aranjeaza-l in asa fel incat usita flexibila sa se afle langa conducta.
Pasul 6
Cu ajutorul unui fierastrau de mana, taie stacheti suficient de lungi incat sa depaseasca paravanul cu cativa centimetri in fiecare parte si asaza-i peste el.
Pasul 7
Acum a venit momentul sa gauresti pietrele. Numeroteaza partea de jos a fiecarei pietre ca sa poti mentine aceeasi ordine atunci cand le dezasamblezi. Asaza piatra pe pamant si gaureste partea sa neteda, folosind un burghiu de 13-20 de cm. Procedeaza la fel cu toate pietrele. Pune o galeata cu apa in preajma. Din cand in cand umezeste piatra, pentru perforare la rece.
Pasul 8
Fixeaza pietrele peste teava de cupru pana cand obtii un ansamblu solid, echilibrat. Marcheaza teava in locul in care se termina inaltimea pietrelor. Scoate ultima piatra si taie o bucata din teava. Sectiunea se va face la aproximativ 5 milimetri sub marcajul anterior. Acum pune piatra din varf inapoi la locul ei. Functie de preferinte, poti “cosmetiza” ansamblul si cu altfel de accesorii.
Pasul 9
Directioneaza curgerea apei prin rotirea pietrelor. Introdu pietre mai mici in golurile dintre pietre pentru a intari si stabiliza structura. Pentru ca aranjamentul sa fie stabil, opreste apa si aplica adeziv din silicon printre pietre. Asteapta ca adezivul sa se usuce inainte sa repornesti fantana. Cand fantana curge asa cum iti doresti, inchide usita paravanului si mascheaza-l cu pietre de dimensiuni mici.
Sfat: Verifica regulat nivelul apei din bazin, in special in perioadele mai calduroase. Adauga apa cand nivelul scade pentru ca pompa sa poata functiona constant.