Gradina ta poate sa arate minunat si fara eforturi financiare. Da, au si decoratiunile rostul lor, dar, cu putina creativitate, gradina ta se poate transforma foarte usor intr-un loc de-a dreptul admirabil. Este la indemana sa construiesti cai de acces in gradina care sa ofere o nota distincta peisajului. In cazul in care vei construi cai de acces conform unui plan, plimbarea prin gradina va fi nu doar placuta, ci va avea si destinatii precise.

In general, prin cai de acces in gradina intelegem metode de a-ti pastra picioarele pe uscat, precum si un drum usor si sigur catre casa. Insa caile de acces pot face mai mult de-atat, pot da o forma gradinii, o pot defini ca un intreg legand intre ele partile sale speciale. Asadar, legatura dintre casa si gradina se face atat in plan fizic cat si in plan emotional.

Etapa 1
Incepe cu drumul principal, care face legatura cu strada. Un sfat de urmat ar fi sa mentii drumul drept pe langa casa, pentru a-i continua arhitectura. In plus, e mai usor sa mergi pe un drum drept, iar segmentul de langa casa e numai potrivit pentru asta. Fiindca, de oriunde ai veni, tragi spre odihna.

Etapa 2
Drumul secundar se desprinde din cel principal si se continua, de obicei, inspre o gradina de flori sau zarzavat, ori spre un loc retras, cu leagan sau banca. Din moment ce gazduieste mai putin trafic, drumul secundar poate fi mai ingust, imbunatatit prin curburi fine. Tipuri de curburi: in jurul unui copac deja existent, a unei stanci asezate sau a unui tufis/arbust plantat ulterior, curburi alcatuite in functie de forma coroanei copacilor.

Etapa 3
Creeaza iluzii vizuale interesante!  O cale de acces care dispare dupa colt atrage atentia asupra a ceea ce se afla acolo. Construieste un drum serpuit pentru a oferi surprize alternative – de exemplu: o sculptura in stanga, iar pe dreapta, la cativa pasi un aranjament foral de exceptie.

Etapa 4
O cale de acces dreapta si ingusta poate crea impresia unei gradini lungi, mai ales daca este ascuns capatul ei. Calea de acces curbata sau asezata pe diagonala atrage privirea dintr-o parte in cealalta, pentru o vedere de ansamblu, aducand aparenta unei prelungiri.

Etapa 5
Latimea unei cai de acces este strans legata de folosinta sa. Un drum principal ar trebui sa aiba o latime de aproximativ 120 de cm, astfel incat doi oameni sa poata merge in paralel. Specialistii sunt de parere ca latimea ar trebui sa corespunda cu dimensiunile unui element arhitectural al casei – cu latimea tocului usii, spre exemplu. Asa stabilim o lagatura intre casa si calea de acces.

Etapa 6
O cale de acces secundara va fi, cel mai probabil, folosita de cate o persoana in parte si poate fi mai ingusta (80-100 cm). Asigura-te ca ai construit cai de acces suficient de late si solide pentru masini sau echipamente de exterior (tractor, masina de tuns iarba etc.). Construieste cai de acces la distanta fata de pereti (cel putin o lungime de brat), nu toti musafirii sunt fani omul paianjen sau parkour.

Sfaturi
Poti opta pentru suprafata moale, din gazon sau pentru suprafata solida, din dale sau pavaj. Cand faci aceasta alegere, sa ai in vedere siguranta, aspectul, costurile si cat e de practic materialul pe care l-ai ales.

O cale de acces principala care va suporta un trafic greu trebuie sa aiba la baza un material care sta asezat bine la locul lui, oferind o suprafata neteda si nealunecoasa. Pietrele sfaramate nu sunt tocmai adecvate pentru o plasare langa intrare, deoarece vor fi carate inauntru pe talpile pantofilor; in plus, vor face deszapezirea mai dificila. Insa, ele sunt nimerite pentru alei secundare care conduc spre zone impadurite sau gradini de zarzavat.