Pentru selectarea corecta a profilului de dilatatie, trebuie definite anumite caracteristici ale acestuia. Acestea sunt definite mai jos si determinarea lor ne ajuta sa alegem profilul de dilatatie corect.

1.     Latimea rostului de dilatatie (Fb)

Gradul de miscare a structurii se calculeaza de catre specialisti pe baza unor calcule statice si dinamice, iar pe baza acestei informatii se determina latimea rostului de dilatatie.

latimea rostului de dilatatie

2.    Tipul de montaj

  • Montaj sub sapa

Daca sapa inca nu s-a montat si se observa necesitatea montarii rosturilor de dilatatie, atunci se alege utilizarea profilelor cu fixare sub sapa. Acest tip de profile au o parte vizibila mai mica decat a celor cu fixare peste materialul de amenajare.

montaj sub sapa

  • Montaj peste sapa

Acest tip de profile se utilizeaza atunci cand sapa s-a montat si se impune utilizarea profilelor de dilatatie. Partea vizibila a acestor profile este mai mare in comparatie cu cea a profilelor cu fixare sub sapa.

montaj peste sapa

 3.    Grosimea stratului de sapa (H)

Pentru profilele cu montare sub sapa trebuie specificata grosimea stratului de sapa.

grosimea stratului de sapa

4.    Tipul de trafic

In cazul profilelor de dilatatie pentru pardoseli care sunt prevazute sa suporte un trafic mai mare decat cel pietonal, acesta trebuie specificat. Traficul poate fi: de autoturisme, macarale, camioane etc.

tipul de trafic

5.    Capacitatea de miscare pe orizontala (W)

Cunoasterea miscarii orizontale estimate intre cele doua zone ale unei structuri si utilizarea profilelor de dilatatie adecvate previne deteriorarea marginilor profilelor. Este un aspect deosebit de important care trebuie luat in calcul in cazul cladirilor construite pe terenuri cu sol moale, instabil.

6.    Capacitatea de miscare pe verticala

Trebuie acordata o atentie sporita stabilitatii terenului pe care este amplasata constructia si a tipului de profile de dilatatie alese pentru instalare intre sub-ansambluri de diferite inaltimi. De asemenea, trebuie avut in vedere ca miscari semnificative de dilatatie si contractie survin in zonele seismice.

7.    Reactia la substante chimice

Daca profilul de dilatatie este expus actiunii substantelor chimice, alegerea trebuie facuta in consecinta.

8.    Impermeabilitate

Pentru constructiile cu diferenta de nivel intre structuri, parcarile subterane sau in zonele cu grad de umiditate ridicat, se impune utilizarea profilelor de dilatatie impermeabile.

Observatii importante:

  • Latimea rostului de dilatatie trebuie pastrata de la sapa si pana la stratul superior al materialului cu care este finisata suprafata.
  • Marginile rostului de dilatatie trebuie curatate si pregatite pentru instalarea profilului iar neregularitatile trebuie nivelate.
  • Profilul de dilatatie va fi fixat ferm, astfel incat sa nu se poata misca; daca e cazul, peste profil se poate aplica un strat de mortar cu mare putere de fixare (5,50 N/mm2).
  • Distanta dintre gaurile de fixare, situate de-a lungul suprafetei profilului si distanta dintre gaurile profilului si marginea rostului trebuie stabilita in conformitate cu instructiunile de utilizare.