Nevoia de apartenenta este una dintre cele mai importante nevoi ale individului care trebuie satisfacuta, odata ce nevoile de baza au fost acoperite. Traditiile sunt cele care ne definesc ca parte a unei comunitati si trebuie sa le imbratisam cu iubire, ca sa nu uitam cine suntem, de unde venim si incotro ne indreptam. Bunicii nostri obisnuiau sa se intrebuinteze singuri si acest lucru le dadea un sentiment de satisfactie a lucrului bine facut, de mana lor. De aceea in majoritatea caselor nu lipsea un covor tesut la razboi cu multa migala si atentie. Acesta este proiectul pe care vi-l propunem pentru astazi. Ne dorim sa aducem in prezent traditii uitate, dar care pot reveni cu usurinta.

Pasul 1
Daca din intamplare ai pastrat razboiul bunicii esti unul dintre norocosi. In cazul in care faci parte din cealalta categorie, te vom invata cum sa construiesti unul. Pentru razboiul de tesut vei avea nevoie de scanduri din lemn, cuie (in jur de 60 de bucati), 8 suruburi, fire de crosetat.

Pasul 2
Taie scandurile la dimensiunile pe care vrei sa le aiba razboiul de tesut. Il poti face de ce marime vrei, in functie de covorasele pe care vrei sa le realizezi. Tine cont doar ca doua dintre scanduri trebuie sa fie mai scurte decat celelelalte doua, forma finala a razboiului trebuie sa fie dreptunghiulara.

Pasul 3
Masoara cuiele si bate-le in cele doua scanduri mai scurte (cele pozitionate pe latime).

Pasul 4
Fixeaza cele 4 scanduri, folosind suruburile puse de o parte. Vei utiliza cate doua suruburi in fiecare colt.

Pasul 5
Trece de-a lungul, in jurul fiecarui cui, cate un fir de crosetat (sau ceva similar) pentru a realiza itele razboiului te tesut. La primul cui fa o bucla dupa care realizeaza un nod pentru a prinde firul. Mai departe trece firul in jurul fiecarui cui de sus in jos pana la ultimul cui, unde vei face de asemenea o bucla si un nod pentru a securiza itele. Nu este nici o problema daca itele nu sunt foarte ferme, pot fi si mai lejere.

Pasul 6
O data cu terminarea razboiului de tesut incepe partea usoara. Tesutul este chiar floare la ureche. Stabileste dimensiunea pe care vrei sa o aiba primul tau covor tesut la razboi si alege ata pe care vrei sa o folosesti.

Pasul 7
Pune ata pe care vrei sa o utilizezi printr-un ac cu gamalie mai larga, apoi trece acul cu ata deasupa firului, dupa care pe dedesubtul lui si tot asa pana la capatul itelor. Urmatoarea linie mergi in sens invers (mai intai dedesubt si apoi deasupra) pentru a realiza tesatura. Daca doresti, poti schimba culorile in functie de modelul pe care vrei sa il realizezi insa, pentru prima data, te sfatuim sa alegi un model simplu, intr-o singura culoare, pana te obisnuiesti.

Pasul 8
Pentru a obtine o tesatura stransa bine, foloseste un pieptan simplu de plastic cu ajutorul caruia sa impingi firele in jos. La final vei avea un covor tesut la razboi de care poti fi chiar mandru, mai ales ca l-ai facut cu mana ta.