1,2,3 la perete… stai! Jocurile copilariei sunt cele care dezvolta creativitatea,  spiritul de competitie sau il invata pe cel mic cum sa piarda cu capul sus. Din pacate, din ce in ce mai des, in locurile de joaca vezi leaganele goale, toboganele prafuite si nici un strigat de copil deoarece tabletele si telefoanele mobile au luat locul celor mai frumoase jocuri. Este de datoria ta ca parinte sa il inveti pe cel mic sa isi creeze propria retea de socializare in cartier si nu intr-o lume care nu-i apartine, undeva aruncata in neant in mediul virtual. De aceea iti propunem sa incepi simplu, cu pasi mici, construindu-i celui mic o coarda de sarit, pentru a-l initia in tainele copilariei, asa cum ai facut si tu la varsta lui.

Pasul 1
Pentru a construi coarda de sarit vei avea nevoie de doua tije de lemn, cu o grosime de 2,5 cm si o lungime de aproximativ 10-12 cm, franghie, bormasina si burghie corespunzatoare, smirghel si, optional, vopsea acrilica.

Pasul 2
Daca nu ai gasit tijele de lemn la dimensiunile optime, atunci mai intai taie-le astfel incat sa aiba in jur de 10-12 cm lungime. Acestea vor servi drept manere pentru coarda de sarit. Dupa ce ai realizat tijele la dimensiunile care iti trebuie, foreaza o gaura în centrul ambelor capete ale manerelor, folosind un burghiu de 1/8 inchi.

coarda de sarit 1coarda de sarit 2coarda de sarit 3

Pasul 3
Urmatorul lucru pe care trebuie sa il faci este sa creezi loc pentru nodul de la franghie. Pentru aceasta, realizeaza inca o gaura, cam de 2,5 cm adancime, folosind burghiul de 5/8 inchi. Dupa care foloseste burghiul de 3/8 inchi pentru a fora restul de drum pana la capat.

Pasul 4
Smirgheluieste bine ambele manere inainte de a le vopsi. Nu ai vrea ca initierea în jocurile copilariei sa fie intrerupta brusc de o aschie in manuta copilului.

Pasul 5
Vopseste manerele în culorile preferate ale celui mic, astfel vei avea inca un atu de partea ta, si lasa-le la uscat peste noapte.

Pasul 6
Dupa ce vopseaua s-a uscat in totalitate, intinde franghia prin ambele manere si fa-i un nod la capat. Lungimea franghiei depinde de varsta si inaltimea celui care o foloseste, asa ca lasam la latitudinea ta aceasta decizie. Coarda de sarit este gata sa fie folosita cu placere de cei mici.

Mai bine iti inveti copiii sa sara coarda si nu calul. Fiecare varsta are frumusetea ei si este responsabilitatea ta sa ii creezi celui mic cadrul in care sa se bucure de copilarie: cu genunchii juliti, cu tricourile ude, cu zambet pe fata. Va avea timp suficient sa descopere si gadget-urile care sunt acum in voga, sau daca este printre cei norocosi va alege sa isi traiasca viata si nu sa o distribuie pe internet.