Cand totul in jurul tau se misca cu o viteza ametitoare, iti vine sa apesi piciorul pe frana si sa te bucuri de toate momentele si trairile pe care le ratezi in goana ta spre… nici tu nu stii exact unde. Asa ca, de multe ori, pentru a merge mai departe, trebuie sa facem cativa pasi inapoi pentru a ne restabili obiective mai realizabile sau pentru a ne repozitiona. Noi iti propunem sa faci ceva mai multi pasi inapoi, spre o alta epoca si sa te bucuri de scrisorile pe care le aducea postasul pe bicicleta si pe care destinatarii le asteptau cu sufletul la gura. Confortul apasarii pe un buton care iti arata in cateva secunde cate emailuri necitite ai nu se poate compara cu emotia plicului inchis cu ceara pentru sigilat. Ce zici, nu te-a cuprins curiozitatea?
Pasul 1
Orice calatorie in timp incepe cu niste bagaje bine facute, asa ca iata ce vei avea nevoie pentru a realiza ceara pentru sigilat: colorant, ceara de albine sau parafina, recipient din aluminiu, folie de aluminiu, batoane de adeziv (pentru lipire cu pistolul de lipit) si mojar cu pistil.
Pasul 2
Prima oprire in calatoria noastra este la aragaz. Topeste o bucatica mica (cam cat o moneda de 10 bani) de ceara de albine intr-un recipient de aluminiu (nu vei obtine o cantitate mare de ceara pentru sigilat, deci cauta sau improvizeaza un recipient cat mai mic). Apoi taie doua bucati de 2,5 cm dintr-un baton de adeziv si adauga-le in recipient, impreuna cu ceara. Batonul de adeziv este mai curios din fire si este posibil sa se ridice la suprafata, sa vada ce se intampla. Va fi necesar sa il impingi inauntru cu o scobitoare, astfel incat sa stea lipit de recipientul de aluminiu si sa se topeasca. Daca ceara incepe sa faca bulbuci sau sa stropeasca, inseamna ca focul este prea iute si ea s-a incins prea tare, asa ca va trebui sa o lasi sa se raceasca pentru un minut. Ori de cate ori ceara incepe sa se agite, pe durata acestui proces, va trebui sa o iei de pe foc.
Pasul 3
Amesteca bine ambele ingrediente folosind o scobitoare si o penseta. Scobitoarea va juca rolul telului, asa ca va trebui sa tii cu o penseta de recipient, ca sa nu zboare de pe aragaz.
Pasul 4
Urmatoarea oprire va fi la mojar. Masoara un sfert de lingurita de colorant praf si piseaza-l bine cu ajutorul mojarului si a pistilului. Daca vrei sa reproduci cat mai exact ceara pentru sigilat folosita acum 100 de ani, atunci va trebui sa folosesti colorant rosu-caramiziu, dar, bineinteles, creativitatea are loc in orice, asa ca poti improviza folosind orice nuanta.
Pasul 5
Toarna colorantul in recipientul cu ceara si adeziv, cat este inca pe foc, si amesteca-l bine. Ideal ar fi sa torni putin cate putin si sa il amesteci bine.
Pasul 6
Amestecul este aproape gata, asa ca pregateste folia de aluminiu in care il vei rasturna. Taie o bucata si indoaie-o pe lungime pentru a obtine forma unui cort rasturnat. Sprijina folia de aluminiu in forma de V, cu obiecte de ambele parti, astfel incat sa poti turna amestecul fara sa se rastoarne.
Pasul 7
Toarna amestecul si lasa-l sa se raceasca.
Pasul 8
Dupa ce ceara pentru sigilat s-a intarit, nu incerca sa indepartezi folia de aluminiu. Bag-o in frigider pentru cateva ore si apoi scoate folia de aluminiu. Daca vor mai ramane reziduuri, foloseste un cutter pentru a le indeparta.
Pasul 9
Deoarece aceasta ceara pentru sigilat nu are fitil, pentru a o utiliza, va trebui sa tai o bucatica din batonul rezultat, pe care sa il incalzesti intr-o lingura deasupra unei lumanari. Cand s-a topit integral, pur si simplu vars-o pe plicul sau documentul pe care vrei sa il sigilezi.
SursaŞ bit.ly/1RX4wdY