Se poate compune o simfonie pe fundalul unui scartait de parchet, mai cu seama cand in cadrul orchestrei se regasesc si cativa stropi de ploaie aterizati intr-o oala, poate si o balama neunsa ar avea un cuvant de spus. Cu toate ca acest peisaj pare desprins din fantezia unei zi de 13, intotdeauna se gaseste o rezolvare, o solutie care sa indrepte lucrurile. Oricate probleme ai avea pe cap, e bine sa le tratezi pe rand si cu mult calm, fiindca orice situatie se agraveaza pe masura ce iti pierzi cumpatul. Sa vedem de ce scartaie parchetul si ce poti face ca sa-l determini sa-si spuna parerea in tacere.
Motivele pentru care scartaie parchetul sunt diverse, insa in general au la baza uzura sau deteriorarea. Este posibil ca traficul intens sau montajul necorespunzator sa conduca la deplasarea pieselor (daca este vorba de parchet din lemn masiv). Chiar daca solicitarea mecanica nu este extrema, parchetul are proprietati de modificare, iar transformarile pot interveni pe cale naturala.
Scartaitul pachetului are indeosebi originea in exploatare (interactiune cu animale de companie, trafic, lovituri puternice provocate de obiecte grele etc.), dar si intr-o intretinere nepotrivita (igienizare cu produse chimice, umiditate excesiva).
Ce se poate face ca sa nu mai scartaie parchetul? O prima solutie, costisitoare de altfel, ar fi reconditionarea. Pentru reconditionarea parchetului este nevoie de un parchetar profesionist, care sa-l demonteze cu grija si apoi sa-l asambleze la loc. In cazul in care parchetul are o vechime de cateva zeci de ani, se recomanda schimbarea lui atata vreme cat piesele sunt foarte uzate, au trecut prin mai multe raschetari sau refaceri de luciu. Remontarea va implica refacerea suprafetei suport (daca este cazul) si lipirea pieselor, capitol la care va trebui sa consulti mai multe pareri avizate inainte sa iei o decizie cu privire la tipul de adeziv pe care il vei folosi.
Poti lua in calcul si varianta fixarii fara demontare, dar nu exista o garantie ca elementele nu vor lucra in continuare si se vor deplasa ulterior. Totusi, daca vrei sa incerci o solutie mai simpla si mai buna din punct de vedere financiar, poti realiza fixarea pieselor care se misca prin aplicarea de aschii si/sau umplerea spatiilor cu chit special, sau adeziv pentru parchet. In unele cazuri, daca spatiile sunt mari, se pot umple cu stinghii subtiri de lemn si ulterior se vor lipi. Se poate prepara un adeziv din clei si rumegus, dar nu incurajam experimentele pentru a reduce scartaitul parchetului.
Daca te hotarasti sa demontezi parchetul sau sa achizitionezi unul nou, poti conta pe cateva solutii la indemana ca sa asiguri izolarea fonica a pardoselii.
Folia de polietilena expandata
Se monteaza mai intai o folie de PVC dotata cu bule de aer sau din polietilena expandata. Este o metoda simpla si ieftina care asigura antifonarea parchetului.
Vata bazaltica
Este compatibila cu parchetul din lemn masiv si se monteaza in spatiul aflat intre stratul suport si parchet. Pentru izolarea parchetului laminat se foloseste vata minerala, utilizata in special pentru izolare termica. Peste stratul de vata se vor monta placi de OSB.
Placi din pluta
Ofera izolare termica si acustica, protectie anticondens.
Pe scurt, daca nu cumva ai placere inedita sa asculti cum scartaie parchetul, poti sa:
a. raschetezi parchetul, dupa care sa aplici folie PEE si apoi parchet laminat;
b. fixezi bucatile de pachet care se deplaseaza, apoi sa treci la raschetare, chituire si lacuire;
c. demontezi parchetul, refaci straturile suport si montezi parchet nou.
Orice ai alege, noi iti dorim spor la treaba si voie buna!