Cand construiesti un castel de nisip impreuna cu cel mic observi cum se ia parte la constructia lumii. Hmm, un castel de nisip? Oricine poate face, ce poate fi atat de interesant? Ai putea sa gandesti, grabindu-te sa rezumi totul la o galetusa cu nisip rasturnata. Un castel de nisip ne invata ca impreuna putem face lucruri mari, nu-mi spune ca nu-ti amintesti cum constructia capata forme diverse si dimensiuni imense atunci cand cativa copii lasau deoparte competitia si incepeau sa gandeasca si sa lucreze impreuna. Invatam de la un castel de nisip ca mai intai ne trebuie o baza solida, abia apoi ne putem intreba cat de inalt poate fi varful. Rabdare, asta mai capatam cand construim castelul, nisipul cu care lucram e un material fin si e nevoie de ceva staruinta ca sa transformi pulberea in zid. Catselul de nisip ne mai invata sa o luam de la capat oricand, chiar daca ploaia vine tocmai cand l-am terminat, ne-am demostrat ca avem puterea si priceperea de a cladi, iar data viitoare il vom face si mai bine. Iata, poti lasa nisipul sa ti se scurga printre degete sau poti sa-l preschimbi intr-un monument al vointei.
Pasul 1
Sa stii ca nu e neaparata nevoie de o intreaga plaja, ci de suficient nisip. In fata blocului, in gradina, pe balcon, pe terasa, in parc, oriunde se poate face un castel de nisip, nu doar la mare. Uneltele necesare: lopata si lopatica, galeata mare (cam de 20 de l), galetusa, paie pentru a indeparta excesul nisip dintr-o suflare, spatula pentru tort, linguri de masurat, lingura de inghetata sau de pepene, scandura scurta si groasa (sau un alt obiect cu care sa bati usor in peretii galetii inainte s-o ridici, pentru ca nisipul sa ramana compact).
Pasul 2
Traseaza cu lopatica sau cu orice alt obiect iti e mai la indemana locul pe care vei construi castelul, un fel de schita a fundatiei. Sa ai in vedere si faptul ca el va trebui sa aiba si o intrare. Aceasta schema ii va ajuta pe toti cei implicati in constructia castelului sa sape exact in locul in care trebuie.
Pasul 3
Pe locuri, fiti gata, sapati! Toata lumea va sapa in afara liniilor care delimiteaza castelul si va turna nisipul in interior, mai precis in centrul schitei desenate anterior. Gramada de nisip va trebui sa fie putin mai inalta decat primul etaj al castelului, din moment ce vei incepe sa batatoresti nisipul in curand.
Pasul 4
Incepeti sa batatoriti partea exterioara a gramezii folosind dosul lopetilor, asa se vor forma peretii castelului. Veti face peretii mai inalti decat centrul gramezii de nisip si astfel gramada va capata forma unui vas in care se va turna apa.
Pasul 5
Turnati cateva galeti de apa in centrul gramezii pana cand se va forma un mic iaz. Apa va fi turnata si imprejurul interiorului pentru a spori rezistenta.
Pasul 6
E momentul ca lucrurile sa devina si mai amuzante. Amestecul pentru materialul de constructie va fi creat prin metoda „uite cat de sus pot sa sar”. Atunci cand apa este absorbita in interior, adaugati nisip si apa din nou si enumerati alte motive care va fac sa sariti in sus de bucurie. Continuati ritualul pana cand mijlocul gramezii are aceeasi inaltime cu partile laterale.
Pasul 7
A sosit vremea sa construiti efectiv. Va fi nevoie de o galeata mai mare (cam de 20 de l). Fundul galetii va fi decupat in prealabil. Asezati galeata pe primul etaj al castelului si umpleti-o aproximativ trei sferturi cu nisip. Turnati apoi apa inauntrul galetii. Un membru mai mic al echipei de constructie sa fie urcat deasupra pentru a batatori bine de tot nisipul. Unul dintre voi va bate usor cu un lemn mai gros in peretii galetii. Apoi repetati procesul pana cand galeata se va umple (adica turnati nisip si apa in spatiul ramas, apoi batatoriti si loviti usor peretii galetii). Cand galeata s-a umplut, cel mic se poate da jos.
Pasul 8
Veti trece la construirea turnuletelor. Galetusele pentru copii sunt cele mai potrivite pentru a crea turnuri, trebuie doar sa le umpleti complet cu nisip umed, sa le rasturnati in locul dorit si apoi sa ridicati usor galetusa. Daca aveti mai multe galetuse de diferite marimi sau forme, e numai bine, turnurile vor fi variate si aspectul si mai impunator.
Pasul 9
Dupa ce ati creat forma bruta a castelului, veti incepe sa nivelati peretii exteriori, sa adaugati ferestre, usi precum si alte detalii. Din fericire castelul este compact si isi va mentine forma, peretii nu se vor sfarama, asta multumita eforturilor voastre anterioare de amestecare a nisipului cu apa din abundenta si presare.
Pasul 10
Acum veti trece la modelarea peretilor. Veti taia mici felii din zidurile castelului pentru a-i oferi forma dorita, printr-o miscare usoara, de sus in jos, a spatulei pentru tort. Finisarea peretilor este strans legata de efectul spectaculos pe care il va avea castelul, asa ca toate cele patru parti ale sale trebuie sa aiba parte de acelasi tratament.
Pasul 11
Activitatea spatulei se va muta si pe acoperis pentru a-l nivela si pentru a-i oferi forma specifica. Inclina oblic spatula si infige-o usor in nisip. Taiati nisipul ca si cand ati folosi spatula pe post de fierastrau.
Pasul 12
Desenati ferestrele cu ajutorul unui cutit de plastic. Folositi apoi o lingurita pentru a scobi in nisip. Utilizati un obiect rotund (poate fi si partea rotunda de la manerul tacamurilor) pentru a le oferi ferestrelor o forma curbata, de arcada. Folositi o lingura de inghetata sau linguri de masurat pentru a crea puncte de supraveghere. Surplusul de nisip il veti inlatura sufland intr-un pai de lichide.
Pasul 13
Desenati forma usilor castelului. Apoi, cu spatula sau cu un cutit, veti sculpta in nisip exact cum ati procedat si pentru ferestre. Pentru usile duble, desenati un al doilea arc in interorul celuilalt. Indepartati cu grija nisipul si apoi finisati usor cu ajutorul cutitului de plastic.
Daca te hotarasti sa construiesti acest tip de castel de nisip, te vei bucura de o companie placuta si numeroasa si vei petrece o dupa amiaza minunata in preajma celor care viseaza cu ochii deschisi si construiesc cu bucurie. Este important sa-i antrenezi pe copii in tot felul de activitati care le vor pune la incercare indemanarea, rabdarea, dar si spiritul de echipa si capacitatea de a se bucura de fiecare moment. Da, chiar si un castel de nisip poate face asta.