Exista mai multe tipuri de solar de flori. Spre exemplu, solarul din sticla este folosit pentru plantele care necesita un grad mai mare de luminozitate precum si pentru plantele exotice, dat fiind faptul ca in interiorul lui se poate obtine o temperatura destul de ridicata. Daca vei construi un solar din sticla, vei putea creste flori care cresc mai mult in inaltime fiindca rezistenta lui la vant este mai mare decat cea a solarului acoperit cu folie. Pentru constructia solarului poti folosi ferestre vechi sau geamuri pe care nu le mai folosesti. In functie de cantitatea de sticla pe care o ai la dispozitie, poti construi baza solarului din caramida sau lemn, iar sticla sa vina in completarea structurii. Ideal ar fi ca sticla sa acopere cea mai parte a solarului pentru a obtine cat mai multa lumina. O solutie practica ar fi construirea solarului in prelugirea unui zid (daca spatiul o permite), astfel vei folosi mai putine materiale si vei reduce timpul de lucru si costurile. Solarul din sticla capteaza si retine caldura solara.
O solutie practica si la indemana este solarul acoperit cu folie. Structura solarului poate fi alcatuita din tevi din PVC curbate, plasa de sarma, pari de lemn carora li se monteaza bolte de fier. Solarul din plastic este ideal pentru o solutie de moment cum ar fi acoperirea temporara a unei suprafete populate de flori. Costurile unui solar din plastic sunt mai mici, iar mobilitatea mai mare (poate fi mai usor dezasamblat si mutat in alta parte). In plus, este de preferat ca peretii solarului sa nu fie din sticla daca in preajma lui se joaca des cei mici. Desigur ca exista posibilitatea construirii solarului folosind geamuri securizate, dar cel mai bine este sa plasam solarul cat mai departe de locul de joaca al copiilor sau sa-l delimitam corespunzator. Dezavantajele solarului acoperit apar odata cu trecerea timpului, luminozitatea se reduce pentru ca transparenta scade, este mai fragil si mai expus distrugerii de catre factori externi.
Solarul este eficient pe timp de primavara sau toamna. Iarna e nevoie de o sursa constanta de caldura iar vara trebuie gasite solutii pentru blocarea temporara a razelor de soare, avand ca obiectiv evitarea ofilirii plantelor. Soarele este puternic in timpul verii iar efectul de sera dauneaza chiar si plantelor exotice. In functie de tipul de solar ales, exista cateva optiuni pentru a bloca razele soarelui, cum ar fi jaluzelele sau parasolarele. Cea mai mare eficienta o pot avea obloanele montate la exterior, insa aceasta solutie este foarte costisitoare. Ventilatia poate fi asigurata de ventilatoare sau de ridicarea foliei pana la jumatatea solarului ori prin scoaterea catorva geamuri. Totusi, cel mai indicat ar fi ca pe timpul verii ghivecele cu flori sa-si gaseasca un loc in aer liber, adica inapoi acasa.