Pasul 1
Elementele de decor schimba semnificativ aspectul camerei in care iti petreci o mare parte din timp. De aceea, niste lumanari decorative pot indulci atmosfera, mai ales daca alegi sa le confectionezi din creioane colorate. Asadar, in primul rand, trebuie sa alegi niste creioane cerate pe care le-ai folosit suficient si te-ai plictist de ele.

Pasul 2
Dezlipeste etichetele de pe creioanele cerate. Ia un castron cu apa rece in care mai adaugi si cateva cuburi de gheata. Este foarte important ca apa sa fie foarte rece inainte de a pune creioanele inauntru. Rupe creionul in doua si decojeste eticheta dintr-un colt care este un pic ridicat deasupra creionului. Daca eticheta se incapataneaza sa nu se dezlipeasca mai ai o varianta. Pune creionul pe verticala, pe o masa. Cu ajutorul unui cutit, nu foarte ascutit, racaie eticheta usor pana cand incepe sa se vada creionul. Dupa aceea, pur si simplu decojeste restul etichetei.

Pasul 3
Alege un vas de ceramica pe care sa il sacrifici pentru a realiza lumanarile. Poti face lumanari decorative dintr-o singura culoare sau sa amesteci culori care se armonizeaza frumos cum ar fi verde si albastru, roz/ mov si bleu, galben si verde, galben si portocaliu sau orice alta combinatie care iti face placere. Poti topi doar o singura culoare o data sau sa faci amestecuri din doua, trei sau mai multe culori. Pune creioanele in vas si apoi in cuptorul cu microunde si lasa-le in jur de 2 minute sau in cuptorul clasic pana cand observi ca s-au topit.

Pasul 4
Alege niste forme pentru a realiza un set cat mai variat de lumanari decorative. Poti folosi o tava de briose sau forme de biscuiti in diverse modele. Inainte de a pune creioanele topite, stropeste formele cu spray anti lipire (folosit in general ca blatul de prajituri sa nu se lipeasca de tava). Rastoarna compozitia (creioanele topite) imediat ce ai scos-o din cuptor, deoarece ceara se intareste foarte repede.

Pasul 5
Dupa ce lumanarile sunt gata va trebui sa introduci fitilul. Un aspect foarte important in realizarea acestor lumanari decorative este dimensiunea fitilului. Ea se alege in functie de aditivii din lumanare, de marimea acesteia si de materialul din care este confectionat fitilul. Iata cateva sugestii in alegerea fitilului, dar tine cont ca sunt doar niste generalizari care sa te ajute sa iei cea mai buna decizie.

Dimensiunea fitilului trebuie sa se potriveasca cu dimensiunea lumanarii. Spre exemplu, daca ai confectionat o lumanare mica, vei folosi un fitil mic. Daca fitilul este prea mic, o buna parte din lumanare va ramane nearsa sau pur si simplu acesta se va inneca in ceara. Daca fitilul este prea mare atunci va arde foarte repede, va provoca fum in exces sau chiar va determina ceara sa se reverse pe partile laterale ale lumanarii. Foloseste tipul de fitil care se potriveste cel mai bine lumanarilor tale. Poti alege un fitil textil subtire, fitil impletit plat, fitil impletit patrat sau un fitil cu sarma (sau fir de plumb). In functie de dimensiunea lumanarii vei alege si tipul de fitil, intrucat unele se potrivesc mai bine la lumanari mai voluminoase, iar altele dimpotriva la cele mai mici.

Pasul 6
Dupa ce te-ai lamurit ce fel de fitil trebuie sa folosesti, urmeaza ultimul pas, si anume, introducerea fitilului. Fa o gaura mica in mijlocul lumanarii, folosind o scobitoare sau varful unui creion ascutit. Introdu fitilul si apasa usor cu degetul ceara in jurul lui. Taie excesul de fitil, lasand aproximativ 1,5 cm – 2,5 cm deasupra lumanarii. Pentru a indeparta ceara care s-a lipit de degetele tale, baga mana in apa rece si sterge-te cu un prosop mai aspru.

Pasul 7
Pentru a scoate lumanarea, impinge in forma, pe o laterala, pana cand lumanarea aluneca in afara. Taie ceara in exces cu un cutit. Pune lumanarea intr-un suport si foloseste-o pentru a lumina momentele frumoase petrecute cu cei aproape de sufletul tau.