Iarna este un anotimp de poveste atunci cand ai langa cine sa te cuibaresti si sa privesti fulgii cum se astern frumos pe pamant. Cand ai pe cineva care sa te stranga in brate si care sa te incalzeasca este mai usor sa vezi partile frumoase ale iernii, dar ce faci atunci cand esti singur si nu e nimeni sa te ia in brate? Pisicutele care se bucura de libertate nemarginita in fata blocului de multe ori nu apuca primavara. In speranata de a gasi caldura se cuibaresc la radiatoarele masinilor parcate, fara sa isi dea seama ca astfel se iau in brate cu eternitatea. Poti oferi cadou iarna aceasta darul caldurii, realizand un culcus pentru animale pisicutelor din fata blocului, care au atata iubire de oferit si care nu se fac vinovate cu nimic ca s-au nascut si au crescut pe strada.

Pasul 1
Pentru a construi acest culcus pentru animale vei folosi o cutie mare de depozitare din plastic cu capac, o cutie medie de depozitare din plastic cu capac, care va trebui sa intre in cea mare, burete izolant sau polistiren, cutter, metru din lemn, paie si optional o “folie de supravietuire”. Folia de supravietuire este o patura termoizolanta care retine 90% din temperatura corpului.

Pasul 2
Realizeaza pentru fiecare cutie o usa de acces in interior, folosind un cutter si metru din lemn. Dimensiunea usii unui culcus pentru animale trebuie sa fie in jur de 15X15 cm si sa se afle la cativa centimetri de sol – in cazul in care ploua sau ninge abundent, culcusul sa nu se inunde. Daca stii ca exista pericole in zona (spre exemplu caini care ar putea ataca pisicuta), realizeaza usi de acces in ambele capete ale cutiilor de depozitare, astfel incat pisicuta sa aiba pe unde fugi. In cazul in care plasticul este prea dur si nu reusesti sa il strapungi, foloseste un uscator de par pentru a inmuia suprafata.

Pasul 3
Taie buretele izolant sau polistirenul si asaza-l pe jos si pe ceilali pereti interiori ai cutiei mari.

culcus pentru animale

Pasul 4
Taie polistirenul in dreptul usii, astfel incat sa ii permiti pisicutei sa intre inauntru. Ca sa iti fie mai usor sa nimeresti exact orificiul, traseaza conturul usii pe burete cu un marker si apoi doar urmareste conturul.

Pasul 5
Dupa ce ai izolat bine toti peretii din prima cutie, introdu in ea cutia mijlocie de depozitare.

culcus pentru animale1

Pasul 6
Umple cea de a doua cutie cu paie pentru a te asigura ca vei avea un culcus pentru animale calduros. Paiele sunt cele mai potrivite deoarece nu mucegaiesc si pisicutele isi pot construi o vizuina in ele, care sa le ajute sa se adaposteasca. In plus sunt si cele mai ieftine materiale pe care le poti cumpara. Fanul, ziarele sau paturile pot ingheta si din acest motiv nu sunt cele mai adecvate insa, daca nu ai altceva, sunt mai bune decat nimic.

culcus pentru animale2

Pasul 7
Pune capacul cutiei mijlocii dupa care acopera-l cu burete izolant sau polistiren.

culcus pentru animale 3

Pasul 8
Cand temperatura de afara arata multe grade in minus, optional poti adauga si folia de supravietuire in micul culcus pentru animale. O poti introduce langa paiele din a doua cutie sau poti imbraca peretii cutiei cu ea. Asaza culcusul la loc ferit de vant si zapada si schimba periodic paiele.

Un culcus pentru animale este cel mai uman gest pe care il poti face pentru micile necuvantatoare. Demonstreaza ca ai acea calitate umana care te face mai original si mai inedit decat orice accesoriu pe care l-ai putea cumpara si ai grija de sufletele din jurul tau. Se spune ca o pisica nu iti iese niciodata intamplator in cale, atunci de ce sa iti intorci privirea atunci cand o vezi?